Kanskje ikke en god ide?

Eigersund kommune kan få muligheten til å kjøpe bygningene til Dalane videregående skole for 363,5 millioner kroner av Rogaland Fylkeskommune dersom fylkeskommunen velger å bygge ny videregående skole her i Egersund. Det vurderes om den i så fall kan brukes som ungdomsskole for de som i dag går på Lagård ungdomsskole. Videre kan så elevene ved Grøne bråden skole, som er moden for en større og kostbar rehabilitering / utbygging, flyttes ned til Lagård ungdomsskole.

I utgangspunktet høres dette spennende ut, og det kan virke som en god ide.

Store deler av Dalane videregående skole ble bygget på slutten av 1980-tallet, men noen av byggene er fra 1960-tallet . Når man kjøper en forholdsvis «gammel» bygningsmasse som Dalane videregående skole faktisk begynner å bli, må man ikke glemme at vedlikeholdskostnadene for et slikt bygg kan bli høye innen forholdsvis kort tid. Har kommunen penger til dette? Kommunen har allerede et etterslep når det gjelder vedlikehold på rundt 700 millioner på bygningsmassen den eier i dag. Hva vil ombygging og tilrettelegging av bygningene koste før den skal brukes? Vil energikostnadene i den store bygningsmassen bli høyere?

Dersom politikerne ser på muligheten for kommunen å kjøpe Dalane videregående skole for å bruke den til en ungdomsskole, må de også tenke på alle de avdelingene, for eksempel kjøretøy, som ikke vil bli brukt av opplagte årsaker. Mange av fagene, spesielt når det gjelder yrkesfagene, er ikke fag ved en ungdomsskole. Hva skal disse avdelingene brukes til? I følge fylket oppfyller avdelingene for øvrig ikke dagens krav for en videregående skole.

Et annet spørsmål som må stilles dersom eleven ved Grøne bråden skole skal flyttes ned til dagens Lagård ungdomsskole, er hva Grøne bråden skolebygning så skal brukes til? Skal den rives eller rehabiliteres og brukes til andre formål? Dette er kostnader som også må tas med i beregningen.

Hva så med Husabø skole som behøver en stor utbygging og rehabilitering? Bygging av ny barnehage på Hellvik som er helt nødvendig? Nye sykehjemsplasser på Lagård? Flomsikring? Kapell ved Hestnes gravlund? Hva gjør kommunen med det gamle rådhuset? Hva med de andre byggene som skriker etter utsatt vedlikehold på 700 millioner? Hva blir de samlede kostnadene? Her er det mange forhold som må opp til vurdering.

Eigersund kommune har i dag rundt 2 milliarder kroner i lån. Dette fører til at kommunen har årlige finanskostnader (renter og avdrag) på 180 millioner kroner, og disse kostnadene vil øke de kommende årene. Dersom kommunen skal kjøpe Dalane videregående skole for 363,5 millioner kroner, kommer man ikke utenom å ta opp ytterligere lån, noe som igjen vil føre til økte finanskostnader. Har kommunen vår råd til det?

Kjøp av Dalane videregående skole kan potensielt bli en «utgiftsbombe» for kommunen som man ikke kan se rekkevidden av nå. Men dette skal utredes grundig, og avgjørelsen om et eventuelt kjøp ligger en stund frem i tid. Heldigvis.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s