Behøver vi et «Rolls-Roys-torg»?

Da Planteknisk utvalg hadde møte på mandag denne uken, kunne prosjektledelsen i kommunen informere om at budsjettet for oppgradering av Torvet, som politikerne hadde bevilget 20 millioner kroner til, ikke holder.

Oppgraderingen av Torvet var en betent sak da den var oppe til politisk behandling. Mange mente at kommunen hadde flere andre saker som burde prioriteres som for eksempel Husabø skole og Hellvik barnehage. Flertallet i kommunestyret vedtok å sette av 20 millioner til oppgraderingen, og oppstarten av denne skal etter planen starte etter 17.mai.

Nå viser det seg altså at prisen på oppgraderingen ligger relativt høyt over den vedtatte budsjettrammen.

I Planteknisk utvalg var meningene om oppgradering delt.

En representant for Fremskrittspartiet ville sette arbeidet med Torvet på vent, og mente at det er andre ting det er viktigere å bruke pengene på når beløpene er så enorme.

Høyres representant ønsker derimot først og fremst at Torvet blir opparbeidet på en forsvarlig måte innenfor rammene på 20 millioner politikerne har satt.

Representanten fra Arbeiderpartiet ønsket derimot at Torvet skulle fremstå som et «Rolls-Roys-torg». Dette må kunne tolkes som Ap vil gå inn for å øke rammene for oppgraderingen. Man får nemlig ikke et «Rolls-Roys-torg» for 20 millioner kroner.

Det blir sagt at man ikke alltid skal sette saker opp mot hverandre. Et finere torg hadde vært positivt for byen. Oppgradering av Torvet startet allerede i 2016, en del av brosteinen ble fjernet og vann og avløp ble byttet ut under bakken. Etterpå ble deler av Torvet kun asfaltert i påvente av en større oppgradering av selve Torvet. Kanskje det er på tide å fullføre arbeidet etter 6 år selv om det måtte koste over det budsjetterte? 20-30 millioner er tross alt bare 2-3% av kommunebudsjettet som er på over 1.000 millioner.

Men nå har det seg dessverre slik at kommunen vår har store økonomiske utfordringer. Bare etterslepet på vedlikeholdet av kommunal bygg alene, er på rundt 700 millioner kroner. At Husabøskolene sårt behøver nybygg mens Hellvik barnehage «renner over» av barn og også trenger at det bygges nye lokaler, er bare to av de store investeringene kommunen må ta i nær fremtid. Økte driftsutgifter på blant annet drivstoff, strøm og renter, belaster også kommunen mer og mer

Et bytorg blir ofte sett på som selve «hjertet» i en by. Her skal det være et pulserende liv, og det skal fremstå som et smykke i byen som innbyr til aktiviteter og trivsel både for innbyggerne og tilreisende.

Men så kan man stille spørsmålet med om det er riktig å bruke store ressurser på «hjertet» i byen vår når andre deler av «kroppen» (kommunen) har store blødninger (økonomiske utfordringer).

Kommuneøkonomien tilsier dessverre at tiden for å bruke store summer for å oppgradere Torvet fortsatt ikke er inne selv om det er mange som ønsker seg et enda vakrere sentrum i Egersund. Selvsagt er det alltid bra med noe nytt og flott, men ikke for enhver pris.

Mange av oss kunne nok tenkt oss en eller annen dyr og flott bil stående i gårdsrommet. Men når økonomien tilsier at vi ikke har råd til å kjøpe en bil i den prisklassen, slår vi oss enten til ro med den gamle bilen som er fullt brukbar, eller så kjøper vi en vi har råd til. Slik bør også alle kommunepolitikerne tenke i denne saken.

Arild S. Meland

Kilde om møte i Planteknisk utvalg: Dalane Tidendes nettavis, les her: https://www.dalane-tidende.no/budsjettet-for-torget-sprekker-men-kommunen-vil-forelopig-ikke-si-med-hvor-mye-er-i-knallharde-forhandlinger-med-tilbyderne/s/5-101-477472

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s