Verden svikter Ukraina

I 46 dager har Ukraina kjempet en heroisk kamp mot det som i utgangspunktet er en overlegen fiende; Russland. Foruten våpen- og humanitær hjelp, har ikke Ukraina blitt bønnhørt av verdenssamfunnet om militær hjelp i selve krigshandlingene mot en aggressiv og brutal fiende. Selv om Ukraina har forsvart seg på en imponerende måte, ser vi nå totalt ødelagte byer og tettsteder med utålelige lidelser og store tap av sivile som Europa ikke har sett maken til siden Den andre verdenskrigen. Mye av dette kunne ha vært unngått hvis verdenssamfunnet hadde stått opp mot Russland.

Store deler av ødeleggelsene har blitt gjennomført fra lufta der bomber bokstavelig talt har regnet over mange områder og ført med seg død og fordervelse. Den ukrainske presidenten var tidlig ute med å be om hjelp til å stenge luftrommet over landet for å hindre store ødeleggelser og tap av menneskeliv, uten at dette ble imøtekommet. NATO som kunne stått for dette, ga til og med tidlig beskjed om at dette ville ikke skje, at Russland i så måte ikke hadde noe å frykte fra NATO. NATO kom ikke engang med trusler eller advarsler om å gripe inn i krigen som følgelig da president Putin og Russland måtte ha forholdt seg til. I stedet kunne de gå frem akkurat slik de ønsket på en grusom måte uten å være redd for at andre ville stoppe dem.

FN har helt utspilt sin rolle i denne krigen. Det er tragisk og uforståelig at den angripende part i en krig kan stoppe resolusjoner mot seg selv slik Russland her har gjort. FN står dermed handlingslammet tilbake uten å kunne gripe militært inn for å stoppe krigen i Ukraina. FNs formål er blant annet «å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, og i dette øyemed å treffe effektive, kollektive tiltak for å hindre og fjerne trusler mot freden og å undertrykke angrepshandlinger eller andre fredsbrudd». Dette blir bare tomme ord siden Russland har vetorett og dermed stopper alle tiltak og resolusjoner FN foreslår.

Ukraina ligger i hjertet av Europa. Likevel har heller ikke Europa gjort nok for å hjelpe Ukraina i selve krigen mot Russland. Blant annet har Ukraina bedt om fly de kan bruke i krigen, noe som ville utgjort en enorm forskjell i krigens gang. Dette har ikke blitt imøtekommet av noen av landene i Europa.

Så har Europa innført økonomiske sanksjoner som påvirker Russland. Men siden mange land i Europa er avhengig av olje og gass, fortsetter disse å kjøpe dette av Russland. Olje og gass er de handelsvarene Russland tjener mest på å eksportere. Dermed mottar Russland store summer fra europeiske land som resultat av dette salget, penger som igjen blir brukt til å fortsette krigføringen i Ukraina. Dette må til de grader kunne kalles dobbeltmoral.

Hvor lenge kan verden se på at det ukrainske folket blir behandlet og drept på verst tenkelige måter i en hensynsløs russiske invasjon, at byer og tettsteder blir lagt i ruiner og at millioner av barn og voksne blir drevet på flukt eller deportert? Statsledere over hele verden fordømmer Russland på det sterkest for krigsforbrytelser de gjennomfører hver eneste dag mot sivilbefolkningen i Ukraina. Likevel gjør de ikke nok for å hindre at nye krigsforbrytelser skal skje fremover.

Verdenssamfunnet har rett og slett sviktet Ukraina i deres kamp mot Russland som nå har vart over 6 uker. For selv om all skyld for selve krigen selvsagt må legges på Russland, vil historien også fortelle om hvordan andre land lot være å gå inn i Ukraina og hjelpe landet militært da de trengte det som mest.

Arild S Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s