Skal økonomien trumfe innbyggernes sikkerhet?

I går var det møte i Planteknisk utvalg. Der var det kun FrP og KrF som stemte imot Kommunedirektørens forslag om at brannstasjonen bare skal være bemannet på dagtid og dermed avvikle døgnbemanning av brannstasjonen.

Skulle forslaget bli vetatt av kommunestyret i neste uke, vil dette bety svekket beredskap i Eigersund kommune siden Eigersund brann og redning da vil bruke lengre tid på å rykke ut til brann- og ulykkessteder mellom klokken 15.00 – 07.00 på hverdager og i alle helgene.

Her velger altså flertallet i Planteknisk utvalg å la økonomien trumfe innbyggernes sikkerhet til tross for at andre mener at en slik avvikling av døgnbemanning vil være en avgjørende faktor til om Eigersund brann og redning skal komme raskest mulig til «åstedet» ved brann og ulykker eller ikke.

Blant andre har Næringsforeningen sendt en uttalelse i saken på vegne av næringslivet i regionen. Der uttrykkes det bekymring for de eventuelle konsekvensene av en svekket beredskap. Også ansatte og tillitsvalgt i Egersund brann og redning, som vet best hvor skoen trykker, reagerer på forslaget om ubemannet stasjon store deler av døgnet og i helgene.

Dette forslaget om innsparing i Egersund brann og redning blir gjort for å tilfredsstille Rogaland brann og redning sitt krav dersom Eigersund skal få kommer inn som deltakerkommune. I dette kravet heter det:

«Det tas ikke opp nye deltakerkommuner i selskapet nå. Igangsatte tiltak og pågående arbeid med effektivisering må gjennomføres først. Før realitetsbehandling av opptak av Eigersund kommune vil det være nødvendig at Eigersund effektiviserer, utgiftsveksten som opptaket kan gi for fellesskapet må tas ned».

Dersom politikerne i kommunestyret førstkommende mandag vedtar forslaget om å avvikle døgnbemanningen slik flertallet i Planteknisk utvalg innstiller på, får dette konsekvenser for utrykningstiden. Da må først mannskapet kjøre hjemmefra til brannstasjonen, hente brannbil og utstyr før utrykningen kan begynne. Dette vil føre til lengre utrykningstid.

Det er et krav om 10 minutter utrykningstid fra brannstasjonen til Kjerjaneset bo- og servicesenter, sykehusområdet på Lagård og trehusbebyggelsen i sentrum. Dette tidskravet til utrykningstiden er faktisk kortere enn den tiden brannmannskapet på hjemmevakt bruker hjemmefra til stasjonen hvis det blir slått alarm. Med andre ord blir dette kravet umulig å holde.

Et annet krav når det gjelder utrykningstid, er at det ikke skal ta mer enn 20 minutter før brannbil og mannskap skal være på plass på Hellvik. Dersom det nye forslaget om å avvikle døgnbemanningen blir vedtatt av kommunestyret, er det ikke mulig å holde dette kravet. Det vil da ta minst 30 minutter før brannvesenet er på plass.

10 minutter er vanligvis ikke så lang tid. Men når det gjelder utrykningstid, kan 10 minutter være forskjellen på liv eller død, stort eller lite skadeomfang, en liten hendelse eller en katastrofe.

Innbyggernes sikkerhet og trygghet for at de får den hjelpen de behøver, når de trenger den, må ALLTID komme først og må aldri bli en salderingspost på budsjettet der politikerne kan kutte utgifter.

Det er viktig at alle vi som bor i Eigersund kommune skal vite at hjelpen kommer frem så raskt som mulig, og hjelpen kommer uten tvil raskest frem dersom Egersund brannstasjon fortsatt blir døgnbemannet.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s