Bekymringer må tas på alvor

Vi må ikke klage på hvordan vi har det i Norge når vi ser hvor forferdelig mange mennesker har det i ulike deler av verden. Vi har det trygt og godt her i landet med en godt fungerende velferdsstat som er med oss «fra vuggen til graven». Vi kan ikke forestille oss grusomhetene som skjer, ikke bare i Ukraina som er veldig aktuell for tiden, men også ellers rundt om i mange deler av verden. De aller fleste nordmenn har aldri opplevd krig og konflikter her i landet vårt.

Å bekymre seg er derimot noe helt annet enn å klage. Når folk bekymrer seg for ulike ting i livene sine og sier ifra om dette, oppfattes dette dessverre av mange som klaging siden «alle» har det jo så godt her i Norge. Men det er mange forskjellige ting folk bekymrer seg for, det kommer an på livssituasjonen de er i.  En ting som noen synes er en bagatell og definerer det som klaging, kan være svært bekymringsfullt for andre. Dette må vi ta på alvor.

I undersøkelser som har blitt gjort når det gjelder hva folk bekymrer seg for, kommer økonomiske bekymringer høyt opp på listen. I så måte kan det dessverre være mye å bekymre seg for nå for tiden, som for eksempel galopperende priser på strøm, kommende renteøkninger, høye boligpriser, økende matpriser og andre varer samt skyhøye priser på drivstoff.

Strøm- og drivstoffpriser er ofte prisdrivere. Når næringslivet og bedrifter får økte driftsutgifter som drivstoff og strøm, må de nødvendigvis øke prisen på varer og tjenester de selger for å få regnskapet til å gå rundt. Dette fører igjen til høyere priser for oss forbrukere og ulike næringer.

Dette fører til at arbeidsfolk krever høyere lønn siden de da får redusert kjøpekraft. Økte lønninger fører igjen til økte utgifter for næringslivet og bedrifter som nok en gang må kompensere dette med høyere priser på varene de selger. Vi har fått en prisspiral som leder til en lønnspiral, og slik vil det fortsetter og fortsette dersom ikke styresmaktene griper inn med tiltak. I tillegg legger dette press på rentene som går opp.

Det viktigste Regjeringen kan gjøre nå, er å sette avgiftene på drivstoff kraftig ned og sette en maksimalpris på 35 øre per kWt på strøm for både privathusholdninger og næringslivet for å bremse denne farlige utviklingen.

I det siste har vi sett drivstoffpriser langt opp på 20-tallet, tidligere i uken kostet dieselen 26,14 kroner per liter mens literprisen på bensin var 24.41 kroner. I følge eksperter er det ikke utenkelig at drivstoffprisene kan komme opp i 30 kroner per liter. Dette er priser som vanlige folk og ikke minst bedrifter og næringslivet ikke kan leve med. Et eksempel når det gjelder næringslivet, er den enorme økningen i dieselprisen siden i høst. Å fylle opp dieseltanken på en lastebil med 500 liter, kostet i høst 7.400 kroner. Tidligere i uken kostet den samme tanken over 13.000 kroner.

63% av drivstoffprisen er avgifter til Staten. Det betyr at av 26,14 kroner per liter som diesel kostet tidligere i dag, utgjør avgiftene hele 16,46 kroner. Så selv om årsaken til de skyhøye prisene på drivstoff blant annet er krigen i Ukraina og utenfor Regjeringens kontroll, er avgiftene noe den kan gjøre noe med.

I gjennomsnitt gjennom de siste 17 årene har strømprisen her i landet ligget på rundt 41 øre per kWt inkludert MVA. Mellom kl.12.00 og 13.00 i dag, lå prisen på 241 øre per kWt, og dette var en lav pris sammenlignet med andre dager denne uken. Prisen har vært oppi vanvittige 8 kroner per kWt tidligere i uken. I tillegg til prisene nevnt ovenfor, kommer avgifter og nettleie.

Til tross for en strømstøtte på 80% når strømprisen overstiger 87,50 øre (70 øre + MVA), blir strømregningen høy for mange. Dessuten gjelder ikke strømstøtten for næringslivet som har fått ekstreme økninger i strømprisen.

At klaging og sytinger kan være en uting, er de fleste enige om. Vi har det for godt her i landet til å drive med den slags. Men når svært mange bekymrer seg over store økonomiske utfordringer i hverdagen, må dette tas på alvor. Når for eksempel vanlige folk har problemer med å betale strømregningen, eller når en bedrift sliter med å få regnskapet til å gå i hop på grunn av økte driftsutgifter, skaper dette store bekymringer hos mange.

Norges statskasse holder på «å renne over» av inntekter. Historisk høye strøm-, gass- og oljepriser sørger for dette. Energimangelen i Europa er større enn aldri før på grunn av krigen mellom Russland og Ukraina. Norge må forsyne Europa med så mye energi vi kan i denne vanskelige tiden. Det skulle bare mangle.

Men det er ingen motsetninger i at vi hjelper Europa med energi samtidig som også vanlige folk i vårt eget land får hjelp i en vanskelig økonomisk tid. Dette gjør Regjeringen best gjennom en kraftig reduksjon i avgiftene på drivstoff og en maksimalpris på strøm på 35 øre per kWt . Og det må skje nå og ikke etter at en eller annen kommisjon skal settes ned for å utrede problemet.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s