Hva pønsker de på nå da?

Hva kan kommunepolitikere som ikke klarer å finne noen gode argumenter for at en adkomstvei til en boligblokk kan gå gjennom en gate som alle faginstanser, kommunedirektøren og beboere sterkt fraråder, og som kun utbygger ønsker?

Jo, da sender man saken tilbake til administrasjoner med en bestilling og et håp om at administrasjonen finner noen gyldige grunner for at utbygger likevel skal få viljen sin og dermed får bruke denne gaten som adkomstvei.

Slik behandler altså flertallet i kommunestyret saken om Humlestadgaten som burde vært opp og avgjort for lenge siden. Nå skal saken utredes. Igjen. Denne utredningen blir tidligst ferdig i juni. Så kan det bli forsinkelser, sommerferien kommer og før vi vet ordet av det blir det langt utpå høsten før en avgjørelse i saken forhåpentligvis blir fattet.

Mange av oss som fulgte kommunestyremøtet 7.februar, enten ved oppmøte på Helleland eller på direkteoverføringen på internett, ble ikke overrasket over resultatet. Ikke overrasket, men ganske så oppgitte.

Nøyaktig det samme skjedde nemlig i Planteknisk utvalg hvor flertallet bestående av Ap, H og FrP ønsket å utsette avgjørelsen og la kommunestyret avgjøre saken. De behøvde lengre «betenkningstid» frem til kommunestyremøtet før de kunne fatte et vedtak i saken.

Men da saken kom til kommunestyret 7.februar, hadde flertallet i de 3 partiene visstnok ikke tenkt nok. Det første som nemlig skjedde da saken skulle behandles i kommunestyret, var at en representant fra Ap kom med forslag om å sende saken tilbake til administrasjonen for nok en gang å utrede saken slik at de 2 alternative adkomstveiene (gjennom Humlestadveien eller Vågsgaten) ble «mer likeverdige belyst». Forslaget fra Ap fikk flertall. Av hvem? Ap, H og Frp selvfølgelig.

Det mange nå er bekymret for, er at politikerne som ønsker at utbygger skal kunne bruke Humlestadgaten som adkomstvei til boligblokken, kommer til å foreslå å legge om kjøremønsteret i Hafsøyne. Hvis så skjer, er det vel første gang politikerne til de grader overkjører alle faginstanser, høringsuttaleser og beboere kun for å tilfredsstille utbygger ved at utbygger får bruke en adkomstvei (her: Humlestadgaten) når det finnes et mye bedre alternativ, (her Vågsgaten).

Det de som bor i store områder av Hafsøyne frykter, er at det for eksempel skal bli innført enveiskjøring i Humlestadgaten som et forsøk fra politikerne på å gjøre adkomst gjennom Humlestadgaten mer «spiselig». Dette vil i så fall bety store omkjøringer for de som bor i denne delen av Hafsøyne når de kommer sørfra eller fra sentrum og skal hjem.

Da må de først gjennom sentrum, opp Jernbaneveien, gjennom Kjerjanesveien og deretter Hafsøyveien før de kan parkere bilen sin i for eksempel Humlegaten. Dessuten vil da Kjerjanesveien og Hafsøyveien få økt trafikk noe som igjen gjør at trafikksikkerheten her påvirkes negativt mens det ikke vil redusere trafikken i Humlestadgaten vesentlig.

Når en adkomstvei til et byggeprosjekt i fremtiden skal behandles politisk, må politikerne kreve at utbyggeren skal benytte den veien som gir minst negative konsekvenser for omgivelsene når det foreligger flere alternativer.

Dersom det kun finnes ett alternativ til adkomstvei, må det være utbyggers ansvar å sørge for at veien blir tryggest mulig for alle som skal bruke den, og da spesielt når det gjelder myke trafikanter.

Dette må klargjøres helt i oppstarten i prosessen, uten mulighet for senere å endre dette slik som det er forsøkt gjort i Humlestadsaken. På denne måten vil utbygger få mer forutsigbar, og dessuten ikke kunne komme med nye argumenter for en annen adkomstvei senere i prosessen slik SV Betong har gjort i denne saken. Det vil også bli lettere å likebehandle ulike utbyggere i fremtiden.

Hele saken rundt adkomstveien til den planlagte boligblokken i Hafsøyne ligner for øvrig ikke bare på en parodi lenger, den har blitt det. Når det ikke finnes tvil om at Humlestadgaten ikke kan brukes som adkomstvei, det har blitt fastslått av samtlige instanser som har blitt hørt, fortsetter likevel bare flertallet i Ap, H og FrP å la saken rulle videre etter 6 år med runddans i det politiske systemet. Dette er med på å skape politikerforakt, og mange lurer på hva som har skjedd bak kulissene og som egentlig er bakgrunnen for at flertallet i kommunestyret absolutt ønsker Humlestadveien som adkomstvei.

Nå må det snart settes et punktum, for alles del

En sammenligning av de 2 alternativene.

Slik var forresten avstemningen i kommunestyret:

16 av 31 representanter i kommunestyret stemte for Ap’s forslag om å utsette saken. Av de 16, var 9 (av 10) fra Ap, 4 (av 5) fra Frp og 3 (av 6) fra Høyre. Dermed ble det flertall for dette forslaget.

Av de 13 som ønsket Vågsgaten som adkomstvei, var hele gruppene fra Sp, KrF og V samt 1 fra Ap, 1 fra FrP og 3 fra Høyre.

De 2 representantene fra SV ønsket ikke at boligblokken skulle bygges i det hele tatt og fremmet forslag om dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s