Hvor lenge hadde DU holdt ut?

Jeg fant dette viktige innlegget på Politiets nettpatrulje – Oslo, og ønsker å dele det i sin helhet her på bloggen. Her tar de opp et viktig tema om netthets og mobbing. Dette er noe vi i fellesskap må tro på at vi skal kunne klare å bekjempe. Det skylder vi alle dem som opplever en vond og vanskelig hverdag fordi noen andre tråkker dem ned. Vi skal ta vare på alle barn og ungdommer. De som opplever mobbing og hets på nettet eller skolen, behøver vår støtte.

Så var det innlegget av Politiets Nettpatruljen i Oslo:

«Tenk deg at du kommer på jobb om morgenen. I korridoren møter du flere kollegaer som ser rett frem når du går forbi dem. Ingen sier hei. Ingen ser på deg, de ser forbi deg. Du sier hei, men får ikke svar. Isteden hører du hvisking og latter etter at de har passert deg. Du logger deg på eposten din og ser over meldingene på WhatsApp for siste oppdatering før morgenmøtet.

I en gruppe, som du ikke hadde vært inne på en stund, leser du at det planlegges kollegafest hos Christian. Navnene over inviterte er under diskusjon mellom flere selvskrevne kollegaer.

Du leser om hvem som er invitert, og navnet ditt er nevnt en gang av en du ser på som din nærmeste gode kollega. Som du har jobbet med i 12 år, og som du har hatt et venninneforhold til.

– Ser at Eva ikke er på listen over inviterte. Hun skal også inviteres, eller?
– Ehhh… nei, hun stygge og feite blir ikke invitert.
– La oss slippe henne a – hun er jo så dum. At hun ikke har sluttet skjønner jeg ikke.
– Hun kan jo ingen ting, en jævla taper!
– Falsk er hun også!

– Ok – la oss ta en runde på det her inne. Tommel opp for om vi skal, tommel ned for om vi ikke skal.

Av 20 inviterte var det to tomler opp, resten ned.

I lunsjen sitter du ved din faste plass, men når de andre kommer setter de seg ved enden av langbordet. Stolene ved siden av deg er ledige. Du blir sittende alene. På andre enden. Du hører de andre diskuterer innholdet i et gruppemøte du er innkalt til senere på dagen. Du har ikke fått agendaen for møtet.

Videre går samtalen om hva de skal gjøre i helgen, men før helgen setter inn snakkes det om lønningspilsen kl. 17.00. Den du ikke har fått vite om, men som du forstod var under planlegging på Messenger da du sjekket noen dager før.

Når du kommer hjem ser du på Snapchat at Nina (som skulle på hytta), Celine (som hadde en avtale med moren sin) og Heidi (som skulle rett hjem fordi hun var så sliten) skåler for godt kollegialt vennskap og for de beste folkene i verden.

Hvordan føles det? Hvor lenge hadde du holdt ut? En, to, tre dager? Maks en uke? Hvor lenge hadde du holdt ut før du gikk til legen for sykemelding?

Dette er opplevelser som mange barn og unge utsettes for. Hets, mobbing og utestengelse er blitt normalt.

Undersøkelser viser at 28 prosent i alderen 9-18 år har opplevd at noen har vært slemme, mobbet eller hetset dem på nett, spill eller mobil. De eldste er mer utsatt enn de yngre, og flere gutter enn jenter rapporterer om negative opplevelser.

38 prosent i alderen 9-18 år sier de har vært utsatt for en eller annen utestenging på nett. Andelen er høyest blant jenter på 16 år, med 14 prosent.

Tallene indikerer at det er forskjell på kjønn når det gjelder hva slags negative hendelser barn og unge utsettes for på nett.

Få ber om hjelp, og færre gutter sier ifra. Det er viktig at barn og unge som utsettes for hets eller sjikane digitalt har noen å kontakte og snakke med.

Vi i Nettpatruljen ønsker å hjelpe! Vi ønsker å være en av flere aktører som tar ansvar for en tryggere netthverdag. Et trygt barn med et godt selvbilde har ikke behov for å hevde seg ved å hetse andre, selv ikke som voksen.

Hjelp oss å ta del i samfunnsansvaret! Si ifra når noen blir hetset og bidra til å stoppe hetsen.»

Gjenngitt i sin helhet fra Politiets nettpatruljen-Oslo sin facebookside: https://www.facebook.com/373777873108092/posts/506494809836397/

Hvis du eller noen du vet om blir hetset og sjikanert, gi beskjed og bidra til å stoppe hetsen. Det kan du bl.a gjøre enkelt her: https://www.facebook.com/politisorvest/

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s