Bruk de 177 millionene i Eigersund

Julehandelen kan være helt avgjørende for mange mindre og lokale butikker i Egersund. Tomme butikklokaler er det siste vi ønsker i sentrum. Dersom julehandelen går ned, kan mange som har sitt arbeid i lokale butikker miste arbeidet sitt samtidig som butikkeierne kan miste livsverket sitt. Hvordan skal vi unngå dette i Egersund? Svaret er såre enkelt; vi må bruke butikkene våre i Egersund når vi handler til jul.

Totalt har det blitt 10 prosent færre butikker i Norge de siste 10 årene. 1 av 10 lokale butikker har altså måtte legge ned. En av årsakene er de mange nettbutikkene som har overtatt en del av handelen. Store nettbutikker har muligheten til å selge store kvanta og dermed presse prisene ned i forhold til lokale butikker.

Netthandelen har eksplodert de siste årene. Ofte kan det være både billigere, mer lettvint og behagelig å sitte hjemme og bestille det vi ønsker oss, og det er på mange måter forståelig. Vareutvalget er i tillegg ofte større i nettbutikkene. Mange kan også ha utfordringer med privatøkonomien og ønsker selvsagt å få mest mulig ut av pengene ved å handle billigst mulig. Da kan netthandelen være en naturlig måte å skaffe seg det man ønsker til en billigere penge enn å handle lokalt.

Det kanskje ikke alle tenker så mye over, er at jo mer vi handler i nettbutikkene jo mindre handler vi i vanlige butikker som igjen kan føre til at lokale butikker sliter med å få endene til å møtes. Legger vi så til konkurransen fra de store handlesentrene vi finner på Bryne, Klepp og Sandnes, kan dette bety kroken på døren for våre lokale butikker dersom vi handler mye på internett samtidig som vi reiser nordover for å gjøre unna store deler av julehandelen. Flere tomme lokaler kan da bli resultatet, og butikkarbeidere står i fare for å miste jobbene sine.

Prognosene fra Virke viser at nordmenn kommer til å bruke formidable 122 milliarder kroner på julen og julehandelen i år. Bare i desember vil det bli handlet for hele 12.000 kroner i gjennomsnitt per person. Da er alle innbyggerne fra spedbarn til de eldste tatt med i regnestykket. Dette er en nesten ufattelig sum. Og når vi ser på disse tallene, forstår vi jo at julehandelen betyr enormt mye for varehandelen i Egersund og ellers i Norge.

Her er et lite tankeeksperiment: Hvis hver innbygger i Eigersund kommune, 14.803, hadde handlet lokalt i desember, for 12.000 kroner hver i gjennomsnitt, ville de lagt igjen vanvittige 177.636..000 kroner, altså nærmere 177 millioner kroner, i butikkene våre.

Selvsagt er det ikke realistisk at alle disse millionene brukes til å handle kun lokalt i Egersund og omegn. Mye av det vi kjøper som julegaver, finner vi ikke i Egersund. Det er også flere og flere som gir andre ting til jul enn pakker under treet, f.eks opplevelser, reiser o.l. Men det sier i alle fall noe om at det er svært store summer i omløp rundt julehandelen. Galskap at så mye penger blir brukt, og det kan man kanskje mene. Men sånn har det nå engang blitt.

Ettersom tiden har gått, og konsekvensene av hvordan handelsmønsteret har endret seg påvirker handelen lokalt, mener jeg det er på tide å snu denne utviklingen. Det kan vi alle gjøre ved å handle mest mulig lokalt.

Jeg tror de fleste med meg har lyst å kunne:

  • bruke sentrum med gågaten, spisesteder, butikker og andre tjenester.
  • få den ekstra servicen det ofte gir ved å handle lokalt
  • gi ungdommene muligheter til å få seg sommerjobber, helgejobber eller læreplasser i lokale butikker og bedrifter
  • trygge lokale arbeidsplasser
  • å gjøre det mulig for lokale bedrifter å støtte lokale idrettsklubber, frivillige og andre
  • ha et levende sentrum i Egersund

Alt dette gjøres best ved å bruker de lokale bedriftene og forretningene i kommunen vår. De store handlesentrene på nordjæren eller nettbutikkene bryr seg ikke om hva som skjer i Egersund og kommunen vår. Det gjør de lokale bedriftene våre.

Dersom vi ønsker å ha et lokalt næringsliv også i fremtiden, må vi bruker det nå. Senere kan det være for sent.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s