Nå må en del voksne tenke seg om

Ikke bare er det altfor mange barn og unge, men også voksne som utsettes for mobbing og hets på internett. Dette er forferdelig for dem det gjelder, og vi må gjøre alt for å stoppe dette. Ingen skal måtte oppleve at andre tråkker dem ned, og her har vi voksne et ekstra stort ansvar.  Dette gjelder ikke minst i det å være gode rollemodeller og tenke over hvordan vi kommenterer innlegg i sosiale medier og hva vi trykker «liker» på.

Dessverre er det mange såkalte «nettroll»  blant en del voksne. Å lese hva voksne mennesker kan tillate seg å skrive om andre gjennom direkte personangrep, er både skammelig og trist. Svært ofte har de som gjør dette, heller ikke satt seg inn i sakene det gjelder, men slenger bare ut dritt og negativitet i kommentarfeltene. Og ved å trykke «liker» på slike kommentarer, er mange med å legitimere mobbing og hetsing på nett, mange ganger uten å tenke over hva de gjør. Man blir ofte overrasket over hvem som gjør dette og hvor mange de er.

Vi som legger ut ulike saker og meninger på sosiale medier eller andre steder, må tåle kritikk fra andre som ikke deler samme oppfatninger som oss. Det er positivt å utveksle ulike synspunkter og meninger i saker som engasjerer. Det er heller ikke her problemet ligger. Problemet er hvordan denne kritikken blir formidlet.

Ofte kan man lure på hvorfor de som driver med trakassering på sosiale medier eller andre steder gjør dette, hva de har igjen for å gjøre dette og, ikke minst, hvilken glede de har av å trykke andre ned.

Noen av «nettrollene» er gjengangere i kommentarfelt på ulike sider, vi kjenner vel alle til noen av disse. Man vet nesten på forhånd at de kommer til å dukke opp for å spre negativitet uansett hva sakene gjelder. Jeg tenker ofte at dette er mennesker som ikke har det så godt med seg selv, og at de bruker sosiale medier som en kanal for å få ut vonde ting og frustrasjon de går og bærer på inni seg i hverdagen. At dette ikke er det rette stedet for å gjøre dette, kan det virke som de ikke helt forstår. Det er trist å se på disse personene som ser seg nødt til å hetse andre for å få det bedre med seg selv, det hjelper dessuten ingen.

Langt verre er det med mennesker som man ikke forventer driver med hetsing og mobbing av andre. Dette er helt vanlige og oppegående mennesker man i utgangspunktet tror godt om. De sitter foran pc’en, nettbrettet eller mobilen og kommer med både usaklige, sårende og vonde kommentarer på nett. Jeg kan ikke se hvilken glede de kan ha med å gjøre dette, det er helt uforståelig for meg. Kanskje det er for å hevde seg og få oppmerksomhet? Kan det være skadefryd, misunnelse eller hevnlyst som driver dem til dette? Eller er det rett og slett holdninger og væremåten deres som kommer tydeligere frem i kommentarfeltene?

Vi må passe på at disse menneskene ikke får operere fritt i kommentarfeltene uten å bli motsagt og «arrestert» på direkte feil i usaklige uttalelser og hetsen de utsetter andre for. Det kan nok være ubehagelig, og sjansen for at vi selv får smake på hetsen de spyr rundt seg, er stor. Men det må vi tåle å stå i. Og vi må samtidig passe på at vi ikke svarer med samme ordbruk og respektløshet som «nettrollene» gjør, vi må være bedre enn dem. På denne måten kan vi forhåpentligvis få dem til å forstå hva de holder på med selv om det nok ikke er alle som vil ta det til seg.

Uansett er det viktig å være en motvekt i alt det stygge som skrives, først og fremst for å støtte den eller de som blir hetset, men også for å vise andre at det «nettrollene» skriver, ikke er representativt for de aller fleste. Hvis ikke, kan det de skriver oppfattes som om dette er noe «alle» mener.

Å være gode rollemodeller for den oppvoksende slekt er, som tidligere nevnt, et ansvar vi voksne må ta på største alvor. For hva gjør det med et barn når mor, far eller andre voksne snakker og kommenterer nedlatende og stygt om andre? Vil ikke dette påvirke deres syn på hva hvordan de kan behandle og omtale andre? Svaret gir seg vel i grunnen selv; selvsagt gjør det det. Dette kan igjen føre til at barnet gjør det samme mot andre; hetser og mobber andre, ikke bare på sosiale medier men også ellers i livet.

Jeg mener at en god leveregel på sosiale medier er: «Det man ikke kan gå bort og si direkte til personen, skal man heller ikke skrive om eller til han eller henne i kommentarfeltet».

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s