Er det DETTE vi vil ha nær kysten vår?!?

Som mange har fått med seg, foreligger det planer om å plassere ut 190 meter høye vindturbiner i havet bare 7 kilometer utenfor Eigerøy, med andre ord like utenfor stuevinduene våre. Dette er et pilotprosjekt som skal stå permanent i 25 år dersom firmaene bak prosjektet får det som de vil.

Utbyggerne kaller dette «et kinderegg»; altså 3 ønsker på en gang. Her vil det bli plassert vindturbiner på 190 meter, solcellepaneler og innretning for utnyttelse av bølgekraft. Installasjonen vil være flytende med forankringer i havbunnen.

I utgangspunktet kan dette høres ut som en god ide. Å bruke denne måten til å skaffe elektrisk energi på, kan være arealbesparende og effektiv. Det er plasseringen jeg reagerer på.

Eigersund kommune og store deler av Dalane har i løpet av de siste 10 årene gjennomgått en massiv utbygging av vindkraft på land. Store deler av naturen vår har blitt ødelagt av disse utbyggingene. Uberørt natur og naturmangfoldet har blitt kraftig redusert. Hytteeiere og naboer til vindkraftverkene har blitt skadelidende på grunn av støy fra vindturbinene og redusert verdi på eiendommene sine. Naturopplevelse, friluftsliv og jakt har blitt sterkt forringet. Og ferdes man langs kysten, er vindturbinene svært synlige fra Lista i sør til Jæren i nord.

Nå står kystnære havområder med vindkraftutbygging for tur. Dette mener jeg ikke er greit. Og skulle utbyggerne av det overnevnte prosjektet få konsesjon og godkjenning for utbyggingen, kan vi være hundre prosent sikker på at andre utbyggere av vindkraft i kystnære områder kommer etter. Dette vil igjen bety at vi får lange kjeder med vindkraftinstallasjoner i havet utenfor kysten vår som er svært synlige fra land.

Nå vil nok noen tenke at vindturbiner som har en høyde på 190 meter og ligger 7 kilometer ut fra land, ikke vil bli så synlige. Da tar de feil. Hvis vi sammenligner høyden på vindturbinene med for eksempel Eigerøy fyr, som er 33 meter høyt og veldig godt synlig på store avstander, er turbinene nesten 6 ganger så høye. Et annet eksempel er Varbergtårnet i Egersund som er 70 meter høyt. I forhold til dette, er en 190 meters vindturbin nesten 3 ganger så høy.

Da «vindkraft-toget» forlot stasjonen i forbindelse med vindkraftutbyggingen på land, sto de aller fleste igjen på perrongen. Svært få så de enorme negative konsekvensene den massive utbygging fikk for store deler av naturen i Dalane. Nå må vi ikke gjøre samme feilen igjen. Vi må få stoppet toget før det setter i gang, etterpå er det for sent.

Vi må også kunne kreve at våre politikere leder an i denne kampen mot kystnær utbygging av vindkraft til havs dersom motstanden er stor nok. Som menigmann er det vanskelig å få så mye gjort. Men da må også vi som ikke vil ha dette nær kysten vår, gi klar beskjed til politikerne. En underskriftskampanje er en måte vi kan gjøre det på.

Og dersom DU vil skrive under på kampanjen «NEI TIL VINDTURBINER UTENFOR KYSTEN AV EGERSUND», trykker du på linken nedenfor. Jo flere vi blir, jo større sjanse har vi for å bli hørt. SKRIV UNDER HER: https://www.underskrift.no/vis/9702/

Arild S. Meland

(Foto: Rosenberg Worley AS)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s