La ungdommene i Egersund få sove

under-dyna

«Du skal tidsnok få hvile i graven» var det faste uttrykket til bestemor når hun mente at vi ungdommer sov for lenge i helger og ferier, og heller syntes vi burde komme oss opp og få noe ut av dagen.

For foreldre med ungdommer i huset, kan det jo av og til vært fristende å si det samme til sine håpefulle. For at veldig mange ungdommer sover mye og lenge i helger og ferier, er det som regel ingen tvil om. At det noen ganger også kan være irriterende, er heller ikke til å stikke under en stol.

Hva skyldes så dette at ungdommer bruker mange timer i sengen når de har muligheten for det? Er det fordi de er sent oppe om natten når vi tror de sover? Er de rett og slett bare late, eller ligger det noe mer bak dette umettelige søvnbehovet?

Søvnforskere har funnet ut at på hverdagene er gjennomsnittlig leggetid for ungdommene klokken 23.18. Guttene legger seg klokken 23.56, mens jentene går tidligere til sengs og er under dynen klokken 23.10. I gjennomsnitt vurderer ungdommene selv eget søvnbehov til 8 timer og 35 minutter. Det viser resultater fra en studie der over 10.000 ungdommer mellom 16 og 19 år har blitt spurt. Samme undersøkelse viser også at ungdommene ikke sover mer enn mellom 6 og 7 timer i snitt hver natt i ukedagene. Det viser altså at den gjennomsnittlige ungdommen sover mist 1,5 time mindre hver natt enn de selv synes de burde.

Ungdom mellom 16 og 19 år har større søvnbehov en yngre barn og voksne. De trenger litt over 9 timer søvn per natt. Voksne trenger i snitt mellom 7 ½ – 8 timer søvn. Men dette er naturlig nok individuelt og kan variere.

Hvorfor forskyves så søvnmønsteret i tenårene? I tenårene skjer utskillelsen av søvnhormonet melatonin senere på kvelden, noe som forsinker trøtthetsfølelsen. De får en jetlag lignende følelse hvor de ikke får sove om kvelden, mens de er nesten i koma om morgenen, som ikke så merkelig. For på denne tiden er kroppstemperaturen lav og kroppen er innstilt på å sove enda noen timer.

Mye kan også tyde på at det henger sammen med at hjernen gjennomgår større omstruktureringer. Først når hjernen er modnet, sånn rundt 19-21 år, begynner trenden å snu, og mange kjenner igjen behov for å legge seg tidligere.

Så da må vi kanskje la ungdommen i huset få sove litt ekstra i helger og ferier, for det trenger de faktisk. Da slipper vi masing, diskusjoner og dårlig stemning i huset pga de unges søvnvaner. For det kan kanskje kalles en bagatell i forhold til andre utfordringer ungdommene møter i denne korte, men hektiske perioden av livet sitt 🙂

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s