Firedoblet økonomisk smell.

Foto: Redd Barna / Søren Nilsen

Utsiktene for privatøkonomien ser ikke akkurat lys ut for tiden. Med stadig høyere utgifter til blant annet strøm, drivstoff, varslede renteøkninger og mat, sliter mange med å få endene til å møtes. Nå må det handles raskt fra politisk hold før en vanskelig økonomiske situasjonen blir til en økonomisk krise for svært mange husholdninger her i landet.

Det er ikke kun private husholdninger som sliter med stadig økende utgifter. Mange bedrifter er i samme situasjon, og de sliter blant annet med de høye drivstoffprisene og spesielt med stadig stigende strømprisene som ekspertene sier bare skal fortsette å stige utover høsten, vinteren og videre utover i 2022.

Et eksempel på bedrifter som sliter med strømprisene, er Elkem. De driver med kraftkrevende industri og merker den høye prisen på strøm svært godt. Bedriften tar til ordet for at politikerne tar styring over kraften, og sikrer at vi har nok kraft her i landet før vi eksporterer enorme mengder strøm til store deler av Europa slik vi gjør i dag på tross av de problemene dette medfører. Jeg tror svært mange bedrifter kan si seg enig i dette

Noen mener at politikerne ikke skal gripe inn i det økonomiske markedet, at det skal regulere seg selv. Men når den eneste måten å få redusert eksporten på strømmen og dermed få lavere strømpriser, er å regulere strømmarkedet, mener jeg at politikerne må gripe inn. Da må våre folkevalgte selvsagt gjøre det som er best for landet vårt, både når det gjelder innbyggerne og bedriftene i Norge.

Når vi i tillegg til høye strømpriser vet at Norges Bank har varslet om 4 rentehevinger før sommeren 2022, drivstoffprisene er skyhøye og matvarer er det vareslaget som har høyest prisøkning (3,1% i juli), sier det seg selv at noe må gjøres umiddelbart.

Dette er noe både den sittende og den kommende regjeringen må prioritere svært høyt fremover. I valgkampen var det var mye snakk om økt fattigdom i Norge, og at de økonomiske forskjellene det er mellom ulike grupper i samfunnet vårt, er for store og må reduseres. Økte priser fører til det stikk motsatte; flere får økonomiske problemer, og forskjellen mellom fattige og rike øker.

Det er familier som allerede sliter økonomisk som også er mest sårbare for utviklingen vi ser nå. I dag er det 115.000 barn som lever i fattigdom her i landet, nå kan vi risikere at flere havner i en slik situasjon. Slik kan det ikke fortsette. Fagre valgløfter og fine ord må føre til handling. Og det må skje .

Arild S. Meland

Kilder:

https://e24.no/privatoekonomi/i/pWnOlR/trippelsmell-kan-ramme-privatoekonomien-summen-gjoer-det-dramatisk?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no

https://e24.no/olje-og-energi/i/y48y7g/elkem-slaar-alarm-om-dyr-stroem-ber-politikerne-begrense-krafteksporten

https://e24.no/norsk-oekonomi/i/7dP64v/matvareprisene-oekte-i-juli

https://e24.no/boers-og-finans/i/dnJ8Ew/norges-bank-beholder-nullrente-varsler-heving-i-september

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s