Folkepark for folket

Jernbanekaien blir ofte sett på som selve «indrefileten» når det er snakk om tomter i Egersund sentrum. Og i sommer har det vært svært mange som har brukt området til minigolf, krokett, bespisning eller bare nytt folkelivet på en benk med en is.

Også besøkende og turister har brukt Jernbanekaien flittig, både de mange som kom sjøveien og la seg til i gjestehavnen og andre som valgte å komme til Egersund på andre måter i sommer. Aldri har Jernbanekaien blitt så mye brukt som i sommer, og svært mange har vært godt fornøyd med det yrende folkelivet som har vært der både på dagtid og kveldstid.

Det er Egersund servering som har leid området og stått bak det som har skjedd på Jernbanekaien i sommer. De har leid området for 2 år, så det blir nok et lignende opplegg også neste sommer.

Hva som videre skal skje med bruken av Jernbanekaien, er det opp til kommunepolitikerne å avgjøre. Dette blir sannsynligvis avklart en gang i høst. Da blir det svært viktig at politikerne lytter til hva vi som innbyggerne i Egersund ønsker. De folkevalgt er valgt av oss, derfor må det vi mener også bety mest.

Et av forslagene om hva Jernbanekaien kan brukes til, er det mye omtalte og omdiskuterte kunstprosjektet «The tide is changing». I utgangspunktet er dette et spennende og flott prosjekt som ikke går utover kommunens økonomi siden pengene kommer fra eksterne aktører.

Men ser vi til kommentarer og tilbakemeldinger som har kommet, er mange med meg veldig skeptisk til å installere dette på Jernbanekaien. For selv om noen mener at det går an å kombinere installasjonen med en allerede vedtatt fremtidig folkepark, vil kunstverket hindre mye av det mange forbinder med en folkepark.

Leser vi de kommentarene som har kommet i sosiale medier, er det svært få som ønsker at Jernbanekaien skal utsmykkes med et kunstverk som binder opp området i mange tiår fremover. Dette gir liten fleksibilitet og hindrer eventuelle endringer man ønsker å gjøre i fremtiden. Det de aller fleste ønsker ut fra kommentarene, blant annet på Dalane Tidendes og Smånytts facebooksider, er at Jernbanekaien bør inneholde noe tilsvarende av slik det har vært i sommer.

I en spørreundersøkelse på Dalane Tidendes nettavis bes leserne ta stilling til følgende spørsmål: Er «The tide is changing» en god idé for bytelttomta (les; Jernbanekaien)? I skrivende stund har 1.160 personer svart. Resultatet er at kun 18 % mener at det er en god idé, 12% er usikre mens hele 69 % svarer nei på spørsmålet. Dette viser også at det er stor motstand mot å plassere kunstprosjektet på Jernbanekaien.

Å etablere en folkepark på Jernbanekaien ble vedtatt gjennom en hestehandel mellom SV og partikameratene Høyre og Arbeiderpartiet etter kommunevalget for 2 år siden. SV hadde en liste med krav de ville ha gjennom hvis de skulle støtte Ap og H slik at de kunne få beholde Ordføreren og Varaordføreren etter valget. Folkeparken var et av disse kravene de fikk gjennom.

Her er hva Kristin Fardal Hovland, kommunestyrerepresentant for Eigersund SV sa i Dalane Tidende om hva en Folkepark skal inneholde: «I Folkeparken skal man kunne favne alle, ved for eksempel å tilby skateelementer, petanquebane, pumptrack, benker, grønne vekster, gresskupler, vannelement, hengekøyer, buldrestener, parkourrigg, scene, kunstinstallasjon, graffitivegg og bålplass».

Jeg mener SV kommer med mange gode elementer til hva en folkepark kan inneholde. Samtidig tror jeg det ikke bare er meg som ser at det ikke lar seg gjøre å kombinere dette med en kunstinstallasjon på størrelsen med «The tide is changing». Etter min mening bør den heller installeres et annet, mer egnet sted i Egersund.

Når det skal bygges en folkepark på Jernbanekaien, må dette være en folkepark for folket. En park som kan brukes av alle, som skaper glede og aktivitet blant barn og unge, et møtested på tvers av generasjoner og som man kan endre utformingen av dersom andre ønsker og behov skulle melde seg i fremtiden.

Selv om folkeparken er et kommunalt prosjekt som skal planlegges og utarbeides, mener jeg det også er viktig å ta med private aktører i prosessen. Slik Jernbanekaien har vært utformet i sommer har jeg veldig stor sans for. Ved å kombinere dette med det SV har skissert i sine tanker om folkeparken, tror jeg vi kan få mange trivelige opplevelse på Jernbanekaien i årene som kommer.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s