Hvorfor er strømprisen så høy?

Svaret på spørsmålet om den høye strømprisen handler ofte om været. Men nå handler det verken om vått eller tørt vær, om kaldt eller varmt vær eller om mye eller lite vind. Årsaken ligger derimot i de uvanlig høye strømprisene i Europa hvor Norge eksporterer store deler av strømmen til.

I første halvår av 2021 solgte Norge strøm til utlandet for over 5 milliarder kroner, og satte med det rekord i krafthandelen. De norske strømselskapene ønsker å få høyest mulig pris for strømmen de produserer, og de griper muligheten til å selge når prisen er så høy som nå.

Når strømselskapene selger så mye strøm ut av landet for å tjene mest mulig penger, fører dette til nedtapping av vannmagasinene som igjen er med på å øke strømprsene. Nå er fyllingsgraden på under 70 prosent mens gjennomsnittsverdien på tilsvarende tidspunkt for de forrige 20 årene var på over 80 prosent.

At det er eksporten av strøm ut av landet som presser prisene oppover, er det ingen tvil om. Det ser vi dersom vi sammenligner prisene i Sør-Norge med prisene i Nord-Norge. I Sør-Norge er det god overføringskapasitet gjennom utenlandskablene som går til Europa. Denne kapasiteten har de ikke i nord. Derfor vil strømprisene i Sør-Norge i mye større grad bli påvirket av strømprisene i Europa, og strømmen er altså betydelig dyrere i Sør-Norge enn i Nord-Norge. Det kan skille utrolige 300% mellom prisene i sør og i nord.

Hva fører så de svært høye strømprisene, som vil øke utover høsten og vinteren, til i Norge? En husstand som bruker 20.000 kW/t i året, kan få en økning på over 2.000 kroner i måneden. Dette blir en stor økonomisk belastning for mange.

I en spørreundersøkelse på Nettavisen svarte hele 77% av 12 003 at høyere strømpriser vil skape problemer for dem. Dette er et skremmende høyt tall, og mange familier vil komme i en økonomisk knipe på grunn av strømprisen.

Øverst på bildet ser vi at strømprisen hos Dalane Energi har steget med 50% bare siden forrige måned. Og dette er bare den siste av flere økningene vi har sett de siste månedene. Også de andre strømselskapene har hatt en slik utvikling. Nederst på bildet ser vi at Norge eksporterer store mengder strøm til Europa. Den dagen skjermbildet er tatt, ble det eksportert hele 3737 MW av totalt 15.437 MW. Nesten 25% av all strøm vi produserte her i landet, ble altså sendt ut av landet. Store mengder strøm blir også eksporter de aller fleste dagene dersom man går bakover i tid.

Hvis man skal finne en positiv ting når det gjelder høye strømpriser, må det være at de aller fleste strømselskapene er eiet av kommuner rundt om i landet. Dette er med på å gi oss et godt tilbud av offentlige tjenester. Men det hjelper lite for de som sliter økonomisk. Også når det gjelder den kraftkrevende industrien og annen industri, ulike bedrifter, jordbruket, kommuner og så videre, merkes økte strømpriser veldig godt, spesielt for de som i utgangspunktet sliter med å få regnskapet til å gå opp.

Det finnes ingen snarlig løsning på problemene med de høye prisene på strøm. Selv om det skulle bli en normal høst med mye nedbør her i landet, vil dette ikke føre til nevneverdig lavere pris i tiden fremover. I så måte er det egentlig bare politikerne på Stortinget som kan endre energipolitikken som føres i dag slik at vi får ned strømprisen her i landet. Men det blir en annen diskusjon.

Arild S. Meland

Kilder:

Kontrollrummet / Svenska Kraftnet https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Nettavisen: https://www.nettavisen.no/okonomi/tidenes-stromsjokk-i-juni-det-er-helt-ellevilt/s/12-95-3424149069 https://www.nettavisen.no/okonomi/strom-ekspert-med-mareritt-beskjed-til-sor-norske-stromkunder/s/12-95-3424173463

Elskling.no https://www.elskling.no/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s