Kampen om polet i Egersund

Skjermbilde 2016-03-18 22.30.09

10. desember 1987 år fikk Eigersunds innbyggere vinmonopol i byen. Det var en lang kamp mot datidens skepsis mot alkoholen som endte med folkeavstemning om kommunene innbyggere skulle få kjøpe vin og sprit i okka by.

Skjermbilde 2016-03-18 22.30.51

I utgangspunktet var skepsisen altså stor blant kommunens innbyggere. Det som mange mener ble et vendepunkt, var da byens ledende kvinner og menn gikk ut og advarte folk mot å si ja til vinmonopol. Det skulle egersunderne ha seg frabedt. Avstemningen foregikk, ironisk nok, i Menighetshuset. Det var nok i de religiøse kretser motstanden mot vinmonopol var størst. 16.februar 1987 stemte 3.250 for og 2.880 mot at eigersunderen skulle få slippe å kjøre nordover for å kjøpe de edle dråper. Egersund fikk Norges vinmonopol nummer 100, og det åpnet 10.desember 1987.

Det var ikke enkelt å offentlig være for vinmonopol i byen. Selv om datidens Egersund Handel- og Industriforening med overveldende flertall (40 mot 3 stemmer) krevde at byen måtte få vinmonopol, lå alle medlemmene svært lavt i terrenget i debatten som fulgte. Mange var redde for personlige represalier, kan vi lese i avisen VG fra den tiden.

Skjermbilde 2016-03-18 22.27.20

En mann som ikke var redd for å stå frem som tilhenger av pol i Egersund, var Eivind Andreas Endresen. Han var en forkjemper av vinmonopolet. Og selv om også han fryktet at han skulle få mange nye uvenner, angret han ikke på at han var eneste handelsmann i Egersund som stod offentlig frem og sa ja til polutsalg.

Skjermbilde 2016-03-18 22.27.41

Det som fortsatt er et mysterium i Egersund, er hvem som sto bak den såkalte JA-aksjonen i forkant av folkeavstemningen. Folkene bak jobbet med saken i stillhet uten å stå offentlig frem med hvorfor de mente byen skulle få eget vinmonopol. VG skrev noen dager før valget:

«De har på en utrolig måte maktet å holde aksjonen hemmelig av frykt for personlige represalier».

Selv om Egersund fikk sitt pol i desember 1987, var det ikke stuerent for mange å handle der. Det ble rapportert om kunder som stappet flaskene i tomme melkekartonger og brukte den såkalt «S-påsen» i stede for vinmonopolets egne bæreposer.

Vi kan vel våge å si at har gått fremover i Egersund siden 1987 🙂

Arild S. Meland

(VG artiklene har jeg for øvrig tatt screen shots av fra Sem Hadlands YouTube-film om vinmonopolet):

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s