Den store klimabløffen

Store deler av vår praktfulle natur er nedbygget av vindindustrien. Enorme områder er pepret med skyhøye vindturbiner. Friluftslivet, livskvaliteten for svært mange mennesker og artsmangfoldet av fugler, planter og dyr har blitt ofret på «klimaets alter». Eigersund, Sokndal og Bjerkreim kommune er i så måte også hardt rammet (se film og bilder nederst i innlegget)

Som vi kan se på diagrammet, kommer lite av strømproduksjonen her i landet fra vindindustrien. Dagen da Smånytt var inne for å undersøke, var denne kun på 3% av den totale produksjonen i Norge, men dette varierer noe fra dag til dag. Til sammenligning eksporterte Norge over 5 ganger så mye strøm ut av landet enn det vindindustrien klarer å produsere.

Når politikerne holder festtaler, sier de at det er viktig at Norge eksporterer «ren» energi til andre land. Klimaproblemet er internasjonalt. Dermed har «de» subsidiert utbyggingen av vindindustrien med bl.a lav skatt gjennom grønne sertifikater. Regningen på flere milliarder over mange år har de sendt videre til oss strømkunder gjennom stadig økte el-avgifter.

Det de samme politikerne derimot IKKE vil gjøre, er å redusere skattleggingen på oppgraderingen av eksisterende vannkraftverk. Dette ønsker mange norske strømselskaper å gjennomføre hvis det hadde lønt seg for disse gjennom reduserte skatter. Beskatningen på oppgradering av eksisterende vannkraftverk er nemlig mye høyere enn tilsvarende skatt på vindkraftverk.

Ved å oppgradere eksisterende vannkraftverk, som ikke krever inngrep i uberørt natur, kunne disse produsert mange ganger mer strøm enn samtlige vindkraftverk som har blitt og fortsatt blir bygget i Norge. Siden vannkraftverk eies av kommunene i Norge, hadde dette også ført til økning av inntektene til fellesskapet.

Når det gjelder de fleste vindkraftverkene, går det meste av inntektene og fortjenesten til utenlandske eiere. Når vi som strømkunder betaler el-avgifter, er det indirekte altså de utenlandske eierne vi sponser.

I kommune etter kommune kjempes det nå med å få stoppet utbyggingen av flere vindkraftverk som har fått konsesjoner på foreldet og feilaktige grunnlag. Flere og flere har også fått opp øynene og sett hvilke store konsekvenser vindindustrien har ført med seg i Norge. Når vi i tillegg ser at økt produksjonen av ren energi svært enkelt kunne blitt en realitet gjennom å satse mer på oppgradering av eksisterende vannkraftverk ved å gi disse samme skattebetingelser som vindkraftverk, gjør dette bare saken enda verre og kamplysten enda større.

Mange er opptatt av klimaendringer og hva vi kan bidra med for å begrense disse. Men ingen liker å bli lurt og ført bak lyset slik politikerne har gjort med oss gjennom å presentere utbyggingen av vindkraft som om dette er veien å gå for å oppnå klimamålene. Dette er en stor klimabløff, for disse målene kunne vi ha nådd uten bygging av en eneste vindturbinen ved å satse mer på vannkraften som nevnt tidligere i innlegget

Når det snakkes om miljøvern, er det lett glemme at naturvern også er en stor del av bildet. Her er vindindustrien i så måte en av verstingene i forhold til å verne om naturen vår.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s