Vil den nye drikkevannkilden i Egersund være helt trygg?

Et rent og trygt drikkevann, er noe vi i Eigersund kommune har tatt som en selvfølge. I det siste har drikkevannet dog hatt både en dårlig lukt og smak som kommunen mener er ufarlig, men om et par år skal et nytt vannverk stå klart og en ny drikkevannkilde tas i bruk. Spørsmålet nå er om denne er trygg.

Ikke langt fra Refsvatnet, som skal forsyne Egersund og omegn med drikkevann i fremtiden, står en av vindturbinen som Norsk vind har bygget i Egersund Vindpark. Hvor sikker kan vi være for at denne ikke utgjør en risiko for det nye drikkevannet vårt? Det er spesielt mikroplast og oljesøl som utgjør den største faren og kan forurense drikkevannet vårt:

De enorme rotorbladene på vindturbinene, som er laget av glassfiber, er utsatt vind, regn, sol, snø og hagl. Dette fører til at store mengder mikroplast slites av rotorbladene, og mikroplasten virvles så opp i luften. Dermed blir drikkevannet, som ligger i nærheten av vindmøllen på kartet, utsatt. Mikroplast er selvsagt noe vi ikke ønsker oss i drikkevannet vårt.

Også uhell på turbinene kan føre til store lekkasjer av olje. En vindturbin inneholder mellom 2.000 og 3.000 liter gearolje og hydraulikkolje. Kun en moderat lekkasje av olje vil følge tårnet ned til bakkenivå. Men ved større lekkasjer vil olje følge vingene og bli spredt utover store områder ved hjelp av sentrifugalkraften. Olje vil da komme i drikkevannet vårt eller bli drenert ned i nedslagsfeltet for drikkevannet vårt.

Det er skremmende å tenke på at får vi først oljesøl eller annen kjemisk forurensning i drikkevannet, finnes det ingen metoder for å rense det.

NVE og Norsk Vind har gjennomført risikoanalyser rundt forurensning ved utbyggingen av Egersund Vindpark og funnet den «akseptabel». Spørsmålet jeg likevel stiller, er om vi har noen garantier for at ulykker som fører til større lekkasjer, ikke vil påvirke drikkevannet vårt? Dette svaret kan jeg ikke finne noen steder i ROS-analysen (risiko- og sårbarhetsanalyse) til NVE og Norsk Vind. Kanskje det er på tide at kommunen selv gjennomfører en analyse i saken?

Om det så bare er en aldri så liten mulighet for forurensning av drikkevannet vårt, kan vi ikke risikere dette. Da må den omtalte vindturbinen tas ned eller så må kommunen finne en ny drikkevannkilde for innbyggere som skal bruke dette vannet. En uopprettelig skade på vannet vi skal bruke hver dag, vil være en katastrofe.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s