Hvordan egersunderen feirer jul

«Smånytt fra Egersund» har tidligere hatt ulike undersøkelser for å avdekket noen typiske trekk når det gjelder hvordan egersunderen feirer julen. Undersøkelsene gav ingen direkte overraskelser, men det var moro å sjekke ut. Her kommer et gjensyn med hva som ble avdekket:

Hele 75 % av de som svarte på hvilken julebrus de foretrekker i julen, mente Berentsen sin brus er best. Det er forståelig da det er denne julebrusen som smaker best og ER julebrusen her i Egersund og omegn.

Så ble det stilt spørsmål om man foretrekker hvit jul eller ikke. Her var det et meget stort flertall som ønsker snø; 83%. Dette varer nok bare til snøen blir til slaps, med andre ord en helt vanlig vinter i Egersund.

Når det gjelder hvilken type juletre som står rundt om i hjemmene, er Edelgran vinneren med 60%. Bare 10 % har tatt i bruk plasttre, noe vi har hørt at Randi Birkeland er glad for.

Om kvelden lille julaftenen benker den gjennomsnittlige egersunderen seg foran fjernsynet. I spørsmålet om NRK eller TV2 ble valgt som kanalen for julekos gjennom TV-ruten, var det her ingen tvil. NRK gikk av med seieren med hele 83% av seerne. Så da betaler vi NRK-lisensen med glede.

På NRK venter mange på «Grevinnen og hovmesteren» lille julaftenen. Denne finnes i både svart/hvitt, men også i farger. Her var det ingen tvil; folk flest vil se denne humoristiske sketsjen i SVART/HVITT. Snakk om å gå baklengs inn i fremtiden.

Så hva kan vi da si er den typiske egersunderens jul? En kort oppsummering må være som følger:

Mens snøen laver ned, vil egersunderen helst sitte foran fjernsynet på lille julaftenen og se på «Grevinnen og hovmesteren» på NRK i svart/hvitt mens de drikker julebrus fra Berentsen og nyter synet av Edelgranen som blir pyntet et par dager før jul.

God jul, og kos dere i de tusen hjem ❤

Arild S. Meland

2 kommentarer Legg til din

 1. Bjørn sier:

  Gooooood Jul folkens….. 🙂

  Ja, da er dagene kommet, de minste koser seg og sirkler rundt juletreet og pakkene under der… 🙂
  De voksne står på kjøkken og vaskerom og mange andre plasser og stresser og prøver å gjøre dagen så perfekt som mulig for alle, og med de aller beste intensjoner, men er det egentlig slik som dette vi vil ha det da?

  De yngre lærer av de eldre, og får nå opplæring i at slik skal det være… Dyre pakker, høyt høyt stressnivå, og kursen mot det perfekte… Jakten på den perfekte Disney julen kanskje…

  Etter min oppfatning er de eneste som egentlig kan/ bør feire denne dagen er handelstanden. De har år etter år nye omsetningsrekorder, og de fleste av oss bruker mer og mer penger, og kredittkortene går varme… Kanskje vi klarer å betale de ut å komme ajour før neste jul… og så er det på ann igjen…

  Jeg ønsker på ingen måte å begrense julegleden, men lurer bare veldig på om det egentlig er dette som er juleglede… Jeg, og mange med meg tror jeg ønsker seg personlige gaver, gaver som er selvlaget, spiselige/ drikkbare eller kanskje noen bilder av og med de som betyr noe for oss, men det skjønner jeg at ikke holder… Det er liksom ikke nok… Det er desverre alt for ofte prislappen på pakken som gjelder…

  Jeg har på ingen måte for mye penger, men jeg klarer stort sett å få handla det jeg trenger selv, og med fare for at noen blir litt støtt, så er desverre alle disse ferdigkjøpte gavene er ikke det jeg ønsker meg.

  Jeg vil ha opplevelser sammen med mine kjære, minner og tid… Det er mine største ønsker. Jeg trenger hverken slips eller sokker, og skulle jeg trenge det, så skal jeg klare å få ordna dette selv… Enda… 😛 hehe

  Jeg er blitt velsigna med 3 nydelige barn som nå alle er voksne, og 3 barnebarn Alle setter jeg bare mer og mer pris på, men dessverre ikke før jeg ble en gammel mann, klarte jeg å se verdien av nettopp dette, og jeg håper virkelig ikke det er for seint å få prenta inn i dem at dette, er det «familiehøytider» og gavedryss egentlig handler om… Ikke strømper og slips og playstation og X-boks,(selv om det også er kjekt… ).

  Ja ja, det var en liten julehilsen (julesukk..) fra meg, kanskje ikke lik de fleste andre julehilsener, men jeg ønsker deg og dine den aller beste julen som er mulig, Nyt hverandre, Den gode maten, den gode samtalen, og tiden sammen, og senk skuldrene… Finn frem kortstokken, Yatsy, eller en eventyrbok og del….

  Foresten så gjør jeg akkurat det samme som alle andre, Yter mitt ytterste for at handelstanden får en grunn til å feire, men til neste år så altså…. Ja da…. kanskje…. :/

  GOD JUL ALLE SAMMEN, OG TAKK FOR AT DU GADD Å LESE DETTE.

  GLAD I OSS ALLE 😀 😀 😀

  Likt av 1 person

 2. Randi Kiester sier:

  Som utflyttet Egersunder til Texas er hverken julebrus og snø tilstede, også sånn sett litt umulig. Skulle gjerne hatt litt slaps heimante. Plastikktreet med 500-1000 lys e pynta, norske og amerikanske nissa sitter rundt i krokene, og store mengder stearinlys er plassert rundt forbi. Solen skinner ute, det er meldt rundt 25 grader idag, julestemningen er ikke lett å fremdrive bortsett fra et par ting…. Sølvguttene og Deilig er jorden på speakeren (White Christmas kan de ha for meg…). Og det viktigste av alt, – pinnekjøtt- og kålrabistappe lukten som sprer seg over hele huset har umiddelbar effekt. Thank goodness for den, julen e redda i år også! Ha en god jul der hjemme! Dokke e heldige… Savnet e stort!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s