Barn i Hestnes påkjørt og skadet på vei til skolebussen.

Trafikksikkerhet er noe vi alle må tenke på når vi beveger oss på og ved veien. Når barna er små, prøver vi å lære barna våre reglene for hvordan de skal oppføre seg i trafikken. Husk hjelm, bruk refleks eller helst refleksvest, gå fint på fortauet eller på venstre side av veien, sykle på høyre side eller på sykkelstien, gå av sykkelen og gå over gangfelt, se alltid begge veier før du krysser kjørebanen osv. Og barna lærer fort, og de gjør som regel så godt de kan i trafikken.

Men barn er barn, og de glemmer av og til hva de har lært, spesielt når de er mer opptatt av lek langs veiene. De er dårlige til å bedømme fart og avstand i trafikken, og i tillegg har de problemer med å høre hvor f.eks biler kommer fra. Dette vet vi som sjåfører, og de fleste er veldig forsiktige når de ser barn langs veien.

For at små barn skal kunne bevege seg trygt mellom hjem og skole, er det mange foreldre som vil de skal ta skolebussen til skolen. Selvfølgelig er det også ofte mer lettvint å sende barna på bussen, og barna synes det er flott å slippe å gå eller sykle i all slags vær. De fleste foreldre tror det er trygt at barna deres tar skolebuss frem og tilbake til skolen hver dag. Og det bør det også være. Men slik er det dessverre ikke alltid overalt.

Et eksempel er veistrekningen mellom Lygre og Hestnes. Der har noen fått den utrolig dårlige ideen at bussen kun skal stoppe på vei inn igjen mot byen etter den har vært og snudd i Hestnes. Det vil si at alle som bor på motsatt side av hvor bussen stopper, hver dag må krysse veien for å ta skolebussen. Når det så ikke finnes et eneste gangfelt på hele strekning der barna kan komme seg trygt over, oppstår lett farlige situasjoner.

Dersom en så kobler barn som løper over veien til busstoppen på andre siden av veien sammen med småstressede småbarnsforeldre som skal levere barna i Hestnes barnehage, folk som skal på jobb, de som gir litt for mye gass, mopeder, dårlig vær, mørke morgener eller dårlig sikt samt mangel på gangfelt, er det bare et under at ingen barn til nå har blitt påkjørt og skadet .

Foreldre må kunne føle seg trygge på at når de skal sende barna sine med skolebussen, skal de komme trygt frem, også til busstoppen. Ordningen med at bussen kun stanser på vei tilbake mot byen, bidrar altså til det stikk motsatte.

Nå finnes det mange andre steder i kommunen der trafikksituasjonen for skolebarn er like ille eller verre enn langs Hestnesveien. Dette er tross alt en oversiktlig og strak veistrekning med gatelys uten skarpe svinger. Hastigheten er heller ikke over 50 km/t.

Men nå har det seg slik at jeg kjører akkurat denne strekningen hver dag til og fra byen på vei til jobb, og jeg kjenner derfor best til forholdene her. Om ikke daglig, så skjer det ofte at jeg opplever flere episoder som kunne blitt skjebnesvanger. Her er det barn som både krysser veien på forskjellige steder til busstoppene den ene veien OG til gang- og sykkelstien motsatt vei. Jeg har ikke selv barn som i skolealder. Men hvis jeg hadde vært forelder i Hestnes og Lygre, hadde jeg vært bekymret når barnet mitt skulle på skolen.

Jeg håper at vi slipper å se overskriften «Barn i Hestnes påkjørt og skadet på vei til skolebussen» i avisen pga noe en lett kunne gjort noe med; å lage noen gangfelt og en skolebuss som stopper i begge retningene. Min bekymring er at det dessverre, som så mange ganger før, må skje en ulykke før noe blir gjort. Og det kan fort skje hvis ikke de ansvarlige tar affære.

Også andre steder i kommunen må vi følge med på trafikksituasjonen til barna våre. Det har vi alle et ansvar for å gjøre samt også melde fra til kommunen hvis det er mulig at farlige situasjoner kan oppstå på skoleveien. Situasjonen langs Hestnesveien er ment som et eksempel av mange på hvor ille det kan være. Barna er tross at de viktigste vi har, og det er vår oppgave som voksne å beskytte dem så langt det lar seg gjøre, også på vei til skolen.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s