Ulykkelig sak på mange måter

Vi som står utenfor og ser på saken om Eigerøy skole, har vel alle merket oss det samme som Rådmannen i Eigersund kommune uttaler seg om i dagens Dalane Tidende; det har vært for mange og gjentakende beskyldninger og direkte personangrep på prosjektlederen for bygging av nye Eigerøy skole (les saken HER)

Kritikken fra totalentreprenøren, underentreprenører og andre som har interesser i at Kvia skulle få fortsett med byggeprosjektet, har vært massiv. Mange vil si at endel av kommentarene til og med har vært over grensen for hva vi kan kalle mobbing og hetsing av en person som er ansatt til å gjøre et arbeid for kommunen. Dette er ikke greit.

Da kommunen som byggherre mente at arbeidet med byggingen av nye Eigerøy skole ikke tilfredsstilte de krav som var satt samt at utbygger, ifølge kommunen, ikke imøtekom kommunens pålegg og misligholdt kontrakten, var det kommunens rett å heve kontrakten. Dette ble altså gjort, og det var da spetakkelet begynte.

Det tok ikke lang tid før kritikken av kommunen begynte å hagle i ulike saker i Dalane Tidende og på sosiale medier. «Alle» mente at det var kommunen som hadde gjort feil i saken og at prosjektlederen var grunnen til problemene. Beskyldningene var mange, og motforestillingene var få. Dette var kun kommunens feil. Punktum.

Å forsøke å løse denne saken gjennom media slik kommunens motparter har prøvd i tiden etter hevingserklæringen 4.oktober, er direkte uprofesjonelt. Alt fra usakligheter og ufine karakteristikker til trusler om millionerstatninger og rettsaker mot kommune, har preget ulike innlegg i Dalane Tidende. Til og med en politiker i kommunestyret har kastet seg på denne karusellen og angriper kommunen. Mange har også kritisert kommunen for ikke å gå ut med årsakene for kontrakthevingen med Kvia selv om dette ble informert om på kommunens nettside allerede den dagen hevingen ble kunngjort (les kunngjøringen HER)

I en sak er det ofte mange sider, så også i denne saken. Hvem som har rett i denne saken, må kanskje bli avgjort i en rettssak. Dette er selvsagt ikke ønskelig hverken for kommunen og Kvia. Frem til saken er opp og avgjort, vil det nok fortsatt versere ulike versjoner og spekulasjoner rundt Eigerøy skole.

Jeg vet ikke om det er Eigersund kommune og prosjektlederen eller totalentreprenør Kvia As (eller begge?) som er årsaken til dette uføret partene har havnet i. Det er det andre med kjennskap til byggesaker og juss som må finne ut. Tiden vil vise hvem som hadde retten på sin side. Å plassere skylden på den ene eller andre parten allerede nå, blir feil. Vi må avvente og se hva som skjer i saken.

Dette er en ulykkelig sak på mange måter. Først og fremst ulykkelig for elever og ansatte ved Eigerøy skole. Men også ulykkelig for kommunens administrasjon og prosjektledelse, ledelsen og de ansatte hos totalentreprenøren og underentreprenørene og andre som er direkte eller indirekte i byggeprosessen. Det eneste alle ønsker seg, er jo en ny skole for barna på Eigerøy.

Uansett må det bli slutt på personangrepene vi har sett i media. Selv om det viser seg at prosjektlederen også har gjort feil under byggeprosessen, gir dette absolutt ingen rett til hets og mobbing av vedkommende. Det skal ingen måtte tåle. Det viktigste nå er at det blir en rask avklaring om ny oppstart av byggingen av Eigerøy skole slik at elevene og ansatte ikke blir «gående på vent» lenger enn nødvendig men kan glede seg til en splitter ny og flott skole på Søra Øyne.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s