Er kulturen i Egersund i fare?

Vi hører ofte at mange er bekymret for at den norske kulturen etterhvert skal endre seg siden vi blir mer og mer påvirket av alt det nye og de nye som kommer til landet vårt. Da er de nok altfor for sent ute. Den norske kulturen, og dermed også kulturen i Egersund, begynte å endre seg mer og mer særlig etter Den annen verdenskrigen. Det var spesielt påvirkningen fra USA som var størst, og mye av kulturen vår er i dag påvirket av det som skjer «over there».

En viktig del av kulturen vår er mat- og drikkekulturen. Denne forteller oss gjerne også hvordan det ellers står til med resten av den norske kulturen. Er det fortsatt mest kjøttkaker eller fisk med poteter på bordene rundt om i hjemmene i Egersund?

Når vi skal kose oss med noe godt i helgen, spiser vi ofte taco eller nachos fra Mexico eller pizza og lasagne fra Italia samtidig som vi drikker Coca Cola eller Pepsi max fra USA. I de tusen hjem serveres det kanskje spaghetti fra Italia eller ris fra Asia til middag. Mange av oss spiser kinesisk eller indisk mat når vi går ut på restauranter i Egersund. På «Kniv og gaffel» og «Kosen» går det i hamburger fra Amerika og pommes frites fra Frankrike. «Mamarosa» serverer Kebab og på «Mama’s» går det mest i pizza. Vi drikker Kaffe latte fra Frankrike når vi stopper på Cicle K for å fylle opp kaffekoppen. Vi lager cupcakes fra USA,  drikker Carlsberg øl fra Danmark og Vodka fra Russland og bruker snus fra Sverige.

Mat og drikkekulturen er i stadig endring, og er dette til det verre? Jeg vokste opp på slutten av 60-tallet og på 70-tallet. Kjøttkaker, komler, fiskekaker, fiskeboller og torskerogn samt fårikål, lever, lapskaus og ertesuppe stod på menyen. Og selvsagt alltid med poteter til. På lørdager var det pølse og potetstappe, og på søndagsmenyen sto det ofte svinesteik og svinekoteletter. Drikke til maten var som regel saft og vann. Det var tider det med skikkelige norske mat.

Men mon tro om mange kunne tenkt seg å spole 50, 60 eller 70 år tilbake i tid og gjenninnføre akkurat den maten og drikken vi brukte da? Eller vil de fleste si «ja takk, begge deler»?

Det at kulturer blandes og at vi «låner og bruker» ulike deler fra ulike kulturer, har skjedd til alle tider og er for meg en berikelse. Hvis maten man spiser er god, spiller det ingen rolle hvilket land den kommer fra. Liker man kaffe latte best, er det det man velger. Hvis en synes at Tandoori smaker bedre enn kokt torsk, må man jo spise det. Og er kjøttkaker i brune saus og poteter favoritten, er det jo det som må stå på middagsbordet.

Mat og drikker er en god pekepinn på at kulturen vår er i stadig endring. Spør man hva som er «typisk norsk» vil en få mange ulike svar. En som er 15 år vil gi et helt annet svar enn en som har blitt 40 eller 60. Og ingen av svarene man får, er feil.

Kulturen blir til «mens den går», resten er historie. Men kulturhistorie er også viktig. Å ta vare på tidligere kulturer, er noe vi er forpliktet til å gjøre spesielt med tanke på de som kommer etter oss . Vi og kommende generasjoner har mye å lære av de som gikk foran oss. De beste delene av kulturen vår vil uansett leve videre..

Arild S. Meland

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s