SV slapp politisk bombe

Så er forhandlingene etter kommunevalget over, og i Eigersund kommune har vi nå fått et historisk samarbeid som ikke mange forutså før valget. Sosialistisk Venstreparti har sikret et videre Høyre- og Arbeiderpartistyre i 4 nye år. Odd Stangeland (Ap) fortsetter som ordfører, mens Leif Erik Egaas (H) beholder stillingen som varaordfører. Hva Sosialistisk Venstreparti får ut av samarbeidsavtalen, vil tiden vise.

Men hvordan kom så dette samarbeidet istand? Mange er overrasket over at Arbeiderpartiet og Høyre, til tross for at de mister flertallet i kommunestyret, fortsetter samarbeidet. Men at det er Sosialistisk Venstreparti som sikrer videre Høyre- og Arbeiderpartistyre, kom som et sjokk for de fleste.

Før og under valgkampen, var Høyre åpne om at de først og fremst ønsket et videre samarbeid med Arbeiderpartiet. De var veldig fornøyd med de forrige 8 årene de hadde flertall i kommunestyret sammen med Arbeiderpartiet. Sannsynligvis mistet Høyre et mandat i kommunestyret til Fremskrittspartiet pga dette, siden endel Høyrevelgere ikke ønsket videre samarbeid med Arbeiderpartiet og byttet parti. Men de var uansett ærlige om hva de ønsket, og dette var prisverdig av Høyre.

Når det gjelder Arbeiderpartiet, var det mer usikkert hvilket samarbeid de ønsket i det nye kommunestyret. De avskrev ikke Høyre som også de mente de hadde hatt et godt samarbeid med de siste 8 årene. Samtidig ville ikke Arbeiderpartiet binde seg til videre samarbeid med Høyre, og de var åpne for andre samarbeidspartnere etter valget. Mange tolket dette som at de ønsket å gå sammen med andre partier i kommunestyret etter valget. Muligens av denne grunnen, med et håp om et nytt samarbeid i kommunestyret, gikk Arbeiderpartiet frem i vår kommune. I de aller fleste andre kommunene rundt om i landet, gikk Arbeiderpartiet kraftig tilbake. Det var nok endel som ble overrasket da Arbeiderpartiet igjen gikk til Høyre dagen etter valget og ønsket 4 nye år sammen med partiet. Arbeiderpartiet var nok det partiet som mestret taktikken under valgkampen best og tjente på dette.

Deretter startet forhandlingene med de andre partiene i det nye kommunestyret. Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Sosialistisk Venstreparti valgte å opptre som en samarbeidsblokk. Alle de 4 partiene ønsket et bredt samarbeid med Arbeiderpartiet, men ville holde Høyre utenfor. Dette ønsket ikke Arbeiderpartiet. De ønsket å ha Høyre med på laget, og dermed strandet forhandlingene. Mange spekulerer på om ikke dette var avtalt spill mellom Høyre og Arbeiderpartiet allerede før valget .

Så smalt bomben. Sosialistisk Venstreparti deltok, plutselig og helt uventet, alene fra samarbeidsblokken i samtaler med Arbeiderpartiet og Høyre. Partiet som gikk tydeligst ut mot Høyre i valgkampen og formidlet at det var helt uaktuelt å samarbeide med dem, satt plutselig i forhandlinger rundt samme bord som Høyre. De andre opposisjonspartiene var mer eller mindre i sjokk over manøveren til Sosialistisk Venstreparti. Ingen så dette komme ettersom Sosialistisk Venstreparti også etter valget, i samtaler med Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, hadde sagt at det var uaktuelt å forhandle med Høyre. Sosialistisk Venstreparti har høstet mye kritikk fra partiene Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre for å gå bak ryggen deres. Nå knaker det også innad i partiet, og mange trofaste Sosialistisk Venstreparti-velgere føler seg både lurt og sviktet av partiet.

I går var det altså et faktum; Sosialistisk Venstreparti sikrer et videre Høyre- og Arbeiderpartistyre i Eigersund kommune. De 3 samarbeidspartiene mener at dette vil være godt for lokaldemokratiet. Dette er et merkelig utsagn siden et så lite parti som Sosialistisk Venstreparti, med kun 2 representanter i kommunestyret, går inn for dette samarbeidet i stedet for en mye bredere sammensetning av partier før man kan si at «dette vil være godt for lokaldemokratiet».

Det som derimot hadde vært bra for lokaldemokratiet, var hvis Sosialistisk Venstreparti hadde holdt seg til blokken sammen med Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. Da måtte Høyre og Arbeiderpartiet i mye sterkere grad ha samarbeidet med resten av kommunestyret i mange saker, saker som tidligere ble avgjort på kammerset av Høyre og Arbeiderpartiet allerede før møtene i kommunestyret.

Nå blir det interessant å følge med på om Sosialistisk venstreparti klarer å påvirke politikken i den retningen de ønsker; mer SV-politikk i eigersundspolitikken, eller om det blir «et bikkjeparti», som Rolf Skåra (vararepresentant for Sosialistisk Venstreparti i kommunestyret) uttalte det i Dalane Tidende. Faren er at de blir «slukt» av Høyre og Arbeiderpartiet og kun sitter igjen med småbein i form av politiske posisjoner.

Kommentar: Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s