Kåring av valgets «beste» spiller

Foto: Eigersund kommune

Da er altså kommunevalget over. Politikk er et spill og en kamp om politisk makt i Eigersund som i så mange andre kommuner. Det handler dessverre ikke alltid om politikk, men å skaffe seg posisjoner og innflytelse i kommunen.

Og hvem er så den «beste» spilleren av det politiske spillet blant våre 3 største partier i Eigersund kommune?

Fremskrittspartiet spilte seg utover sidelinjen før og i løpet av valgkampen. Med stadige angrep på både Høyre og spesielt Arbeiderpartiet, både på sosiale medier og i leserinnlegg i Dalane Tidende, var det klart lenge før selve valget at hverken Arbeiderpartiet eller Høyre ville samarbeidet med Fremskrittspartiet. Selv om Fremskrittspartiet ble det nest største partiet i kommunen og det partiet med størst fremgang i valget, er de ute i kulden. Igjen.

Høyre spilte med åpne kort. I valgkampen gikk de ut med at Arbeiderpartiet var førstevalget av evt. samarbeidspartier, og dermed det første partiet de ville snakke med etter valgresultatet var klart. Siden en del høyrefolk ønsket en avslutning av samarbeidet med Arbeiderpartiet, førte dette til at partiet gikk tilbake i Eigersund pga dette. Høyre mistet dermed ett mandat i kommunestyret. Flertallet Arbeiderpartiet og Høyre har hatt i de siste 8 årene, opphørte .

Den «beste» spilleren under valgkampen, var uten tvil Ordfører Odd Stangeland og Arbeiderpartiet. Partiet holdt kortene tett til brystet, og ville ikke si hvilke partier de ønsket å samarbeide med etter valget. De ville snakke med (nesten) alle. Dette fikk mange som ønsket et nytt flertallssamarbeid i kommunestyret i Eigersund, til å tro at Arbeiderpartiet ønsket å styre sammen med partier som ligger nærmere politisk og ideologisk enn Høyre. Av denne grunnen var det mange som stemte på Arbeiderpartiet, og partiet fikk flere stemmer enn ved forrige valg. I de aller fleste andre kommuner har Arbeiderpartiet derimot hatt en solid tilbakegang.

Til tross for at det nå var et rød-grønt flertall i kommunestyret, var det første Ordføreren og Arbeiderpartiet gjorde dagen etter valget, var å igjen gå i to-spann med Høyre, og Høyre er selvsagt strålende fornøyd. Selv om Arbeiderpartiet og Høyre (som til sammen kun mangler ett mandat for å flertall), må samarbeide med minst ett parti for å få flertall i kommunestyret, kan vi være tilbake til et Arbeiderpartiet-Høyre-styre i Eigersund kommune. Endringen som mange velgere fra Arbeiderpartiet og Høyre så for seg i forkant av valget, ser det ikke ut til å bli noe av.

Så kan man jo spekulere over om Arbeiderpartiet og Høyre allerede før valget hadde en avtale om fortsatt samarbeid etter valget. Det kan se slik ut. Men som sagt; dette blir bare spekulasjoner, og det er det ingen hensikt i å gjøre nå. Spillet er uansett over, og Ordfører Odd Stangeland og Arbeiderpartiet er herved kåret til valgkampens «beste» spiller. Om dette skal tolkes som en god eller dårlig «kåring» å bli valgets «spiller», kommer an på øyet som ser.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s