Sentraliseringen bare fortsetter

Dalane Tingrett er foreslått nedlagt og tjenester flyttet til Stavanger. Dette vil Regjeringen avgjøre i nær fremtid. Nærepolitireformen som Regjeringen sammen med Arbeiderpartiet innførte for noen år siden, svekker beredskapen og tjenester i Egersund og Dalane når ulike ansvarsområder flyttes nordover. Vegvesenet har i lengre tid redusert tilbudet kraftig på trafikkstasjonen i Egersund og økt bemanningen i Stavanger, nå blir Egersund Trafikkstasjon nedlagt. Avgjørelsen er foreløpig ikke tatt. Byggingen av 2 spors togbane mellom Stavanger og Sandnes står ferdig, videre sørover blir visstnok for dyrt og har blitt utsatt flere ganger. Tjenester ved Egersund togstasjon har dessuten forsvunnet, og stasjonen er nå ubemannet. 2 Øst ved Eigersund sjukehus har blitt lagt ned og tilsvarende tjenester er etablert i Stavanger og omegn. Flere avdelinger kan li samme skjebne. Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, NAV-kontaktsenter og Skattekontoret er alle under press. I verste fall kan tilsammen opp mot 300 statlige arbeidsplasser bli sentralisert bort fra Eigersund kommune!

Listen er altså lang over tilbud som har forsvunnet, blitt svekket eller står i fare for å forsvinne helt fra byen og kommunen vår. Det er utrolig trist at vi som bor utenfor de store byene snart blir vingeklippet på alle områder.

Vi «vanlige folk» forstår ikke tankegangen til de som bestemmer i Norge, et av verdens rikeste land. Og det er ikke rart. I kommune etter kommune rundt om i hele Norge blir gode tjenestetilbud flyttet inn til de store byene. Sentraliseringen som har foregått de siste årene, bare fortsetter og fortsetter. Politikere og andre myndigheter sier at ved å samle tjenester i større enheter, blir tjenestene bedre. Hvorfor ikke heller være ærlige og bare si det som det er; det er makt og penger alt dreier seg om.

«Avbyråkratisering og Effektivitetsreformen», som ble innført av dagens regjering i 2015, har så langt medført besparelser på flere milliarder i året. Det er som regel ikke feil å spare penger. Men disse besparelsene kommer nesten utelukkende fra distriktene der nedleggelser nesten har blitt dagligdagse. Distriktene tappes for flere og flere arbeidsplasser, og de offentlige tjenestene sentraliseres bare mer og mer.

At det spares penger ved å kutte i distriktene, er en selvfølge. Men samfunnsøkonomisk og for folk som bor utenfor storbyene, er dette ikke «god butikk». Det at folk må reise langt for å få gjennomført tjenester som tidligere var tilgjengelige i nærområdet, koster samfunnet mye. Både den enkelte innbygger, bedrifter, næringslivet og kommuner utenfor storbyene taper på dette bl.a i form av reisetid og fravær. Et eksempel er behandlinger på sykehus som ikke lenger ligger i distriktene pga sentralisering. Da må man kanskje ta fri fra jobb en hel dag i stedet for en time hvis sykehuset ligger i nærheten. Når trafikkstasjonen legges ned, må de som vil fornye førerkortet til Stavanger. En nedlagt trafikkstasjon vil føre til problemer for bilforretninger og det blir mer tungvindt å få gjennomført kontroll av små og store kjøretøy. Har man spørsmål eller spesielle saker, må man til Stavanger for å få ordnet dette.

Hvordan kan man så få stoppet denne negative utviklingen? Er det mulig å få stoppet «sentraliseringsballen» som bare ser ut til å rulle videre og rasere områdene utenfor de store byene?

Jeg mener ellers det hviler et spesielt stort ansvar på lokalpolitikere i Eigersund kommune som tilhører regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. Det er regjeringen som legger føringer for hvilket samfunn vi får i Norge. Her må lokalpolitikerne fra de ovennevnte partiene være svært aktive i å påvirke regjeringen og Stortinget for å stoppe sentraliseringen som har foregått de senere årene.

Å stoppe sentraliseringen kan nok virke som en for stor oppgave for våre kommunepolitikere i Eigersund. Det meste av denne politikken blir ofte avgjort på høyere hold. Men gjennom å sette seg klare mål og ambisjoner, har det vist seg at det er mulig. Det er viktig å tenke stort og gå 100 % inn for det man tror på. Man kan ikke alltid lykkes som politikere, men det er viktig å ha prøvd. Den som aldri prøver, lykkes som kjent uansett aldri.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s