Politikerne bruker overskuddet til å sponse et profesjonelt sykkelritt

(Redigert 20.mars 2018)

13. mars gikk et enstemmig formannskap inn for at Eigersund kommune skal bruke overskudd fra 2018-budsjettet til å støtte målgangen til Tour of Norway i mai. Mandag 18. mars tok Kommunestyret den endelige avgjørelsen om å støtte sykkelrittet.

Pengene skal altså tas fra overskuddet kommunen fikk på kommunebudsjettet i fjor. Kommunen må i tillegg også stå for utgifter til trafikkskilt og sperringer, rette ut fartshumper i Kvidafjellveien, sørge for fiberlinje til TV-produksjon, ordne med toalettløsning til publikum, informere innbyggere, busselskap, nød-etater og bedrifter som blir påvirket av veistenging samt gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse av hele arrangementet. Strekningen ved målområdet vil dessuten være stengt hele dagen, fra klokken 07.00 om morgenen til klokken 21.00, tre timer etter målgang.

Kutt har blitt regelen i kommunen vår. I fjor ble det bl.a kuttet 10 lærerstillinger og 10 assistentstillinger i Eigersundskolen. I år skal igjen Kultur og oppvekst kutte over 10 millioner på budsjettet, mange nye lærer- og assistentstillinger vil forsvinne. Også i Helse og omsorg er situasjonen svært vanskelig. Her er kuttene enda større.

Det er vanskelig å forstå at politikerne mener at det ikke er noe problem å sponse et profesjonelt (!) sykkelritt med 150.000 kroner i tillegg til alle kostnadene rittet vil påføre kommunen mens de samtidig kutter i andre enden i tjenestene til innbyggerne. Som vi alle kjenner til, er det mye penger innen sykkelsporten med profesjonelle lag og sponsorer. Det må da vel være arrangørens oppgave å dekke utgiftene til slike proffritt, ikke en kommune med en skakkjørt økonomi.

Man kan også spørre seg om hvorfor en kommune som har gjennomført enorme kutt hvert eneste år, kommer ut med et resultat som for 2018 er 61 millioner kroner bedre enn budsjettert for deretter å bruke penger av overskuddet til å sponse Tour of Norway.

Begrunnelsen for å støtte sykkelrittet, er at «Sykkelbyen Egersund» blir profilert og vil få et løft slik at vi kommer til å bruke sykkelen mer i Egersund og omegn fremover. Argumentet er også at byen og kommunen vår får god reklame ved å bli «vist frem» både nasjonalt og internasjonalt pga TV-sendinger fra rittet. Man mener altså bl.a at flere turister vil komme hit pga Tour of Norway.

Men dersom vi spør den gjennomsnittlige eigersunderen om hvilke byer eller steder sykkelrittet Tour of Fjords (som også kommunen sponset, da med 500.000 kroner) var innom utenom Egersund og omegn i fjor, og om de har vært turister på disse stedene pga TV-sendingene fra sykkelrittet på TV2, er nok svaret gitt på forhånd. De fleste så kun de delene av sendingen som var fra vårt eget område og vår egen by.

Så vil nok mange stille seg spørsmålet om det skal være slik at ikke kommunen skal være med å betale for noe som er kjekt for kommunens innbyggere. Selvfølgelig skal den det. Men da må det være lokalt forankret i aktiviteter som flere kan ta del i. Eigersund kommunen er allerede bl.a med å spleise på arrangementer, festivaler, sommerby og juleby samt aktiviteter for barn og unge. Kommunen tildeler også midler til frivillige lag og foreninger. Så det er veldig mye positivt kommunen vår gjør og kan gjøre for innbyggerne sine. Og det må den fortsette med for å skape en levende kommune med aktiviteter som kommer oss innbyggere til glede og nytte.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s