Vi må selv skape et levende sentrum

De som beveger seg i sentrum en hverdag midt på dagen, har nok lagt merke til at det stort sett er ganske stille i Egersund. Selv om vi har en av landets koseligste gågater med et godt utvalg av ulike butikker, blir de brukt i mindre grad enn før.

En stor del av forklaringen er selvsagt at folk flest er på jobb eller skole midt på dagen. At folk som har fri eller noe ledig tid på dagtid i økende grad bruker Amfi Eikunda, er en annen grunn til at det er lite folk i sentrum. Det kan vi se på en stadig økning i omsetningen på senteret i den gamle fayancefabrikken.

Trenden de siste årene har dessverre vært at folk ikke bruker sentrum på samme måte som tidligere. Det kan vi se når vi er i byen eller når vi hører på flere butikkeiere som melder om forholdsvis liten dagsomsetning på hverdagene.

En by trenger et levende sentrum. Vi ønsker å ha muligheten til f.eks å gå gjennom Storgaten eller Elvegaten og se et yrende folkeliv med handlelystne kunder som handler i våre lokale butikker. Og skal eigersunderen ha et levende sentrum med muligheten til et variert utvalg av butikker, må sentrum brukes. Ingen handel, ingen butikker og dermed et dødt sentrum.

I mange byer rundt om i hele landet ser vi at handlesentre overtar mer og mer av handelen, og de små butikkene i sentrum forsvinner. Også netthandelen har overtatt mye av varehandelen som tidligere foregikk i lokale butikker.

Det er jo ikke til å stikke under en stol at det er behagelig, enkelt og greit å sitte hjemme foran datamaskinen, bestille varer på nettbutikker og hente dem på postuttak, eller handle på et godt og varmt handlesenter med et stort utvalg av butikker under tak på ett sted. Og handlesentrene er kommet for å bli. Og det er bra på flere måter både for kundene og arbeidsplasser som bl.a Amfi Eikunda skaper lokalt. Vi må kunne ha et både – og; både handlesenter OG et levende sentrum.

Å dra nordover på handletur kan kanskje være billigere enn å handle i Egersund, og
man kan også forstå at folk ønsker å strekke pengene lengst mulig. Utvalget er selvsagt større f.eks. på de store handlesentrene på Bryne, Klepp, Sandes og Stavanger. Av og til kan det være kjekt å ta seg en tur til de større handlesentrene.

Men å gå ut og spise av og til, handle lokalt, gå på kino, bruke lokale håndverkere, handle i gågaten og butikkene der, kjøpe grønnsakene og fisken på Torvet osv; alt er med på å bevare og utvikle arbeidsplasser, det lokal næringslivet i en levende by og kommune. Alle kan på den måten bidra til at vi ikke får nedlagte butikker som vi først kommer til å savne når de er borte for alltid.

Hva er så oppskriften på å få flere til å bruke Egersund sentrum? Jeg har ingen fasit på dette, men her er noen forslag:

  • Bruk sentrum og det lokale næringslivet bevisst når handelen skal gjøres, en kan finne det meste her i Egersund. At folk handler lokalt, er alfa og omega for et levende sentrum.
  • Kjente butikkekjeder med bred kundegruppe. Her har jeg tro på at butikker som f.eks Kid eller Søstrene Grenå o.a. kunne trukket mange kunder inn i sentrum og gitt en løft for resten av butikkene. Problemet kan noen ganger være at disse butikkjedene krever et større kundegrunnlag enn det vi har i vårt område.
  • Økt satsing på å «selge» Egersund sentrum gjennom mer bruk av regionalsaviser og lokalaviser i våre nabokommuner som Lund, som i dag bruker Flekkefjord sentrum, samt Hå, som bruker Nærbø og Bryne.
  • Oppstart av butikker i tomme lokaler i sentrum. Hadde det kommet inn attraktive butikker her, ville det hatt positiv innflytelse på hele sentrum.
  • Økt profilering av nettstedet VISITEGERSUND.NO. Dette er en flott side som får frem mye bra om Egersund. Her kan vi innbyggere også bidra ved å dele siden på sosiale medier som f.eks Facebook.
  • Positive omtaler om byen til venner og bekjente. Legg ut flotte bilder av byen på f.eks Facebook og Instagram, del nettsteder til lokale butikker, spisesteder og næringsliv samtidig som du oppfordrer alle du kjenner til å komme på ulike arrangementer som skjer i sentrum.
  • Satse sterkere på økt turisme i Egersund og omegn. Turister legger fra seg mye penger i byen og ellers i kommunen. Bobilturister i sentrum kan kanskje også være et stikkord i så måte.

Listen over «tiltak» kunne sikkert vært lengre. Det blir selvsagt gjort mye flott arbeid på dette området i dag av bl.a Sentrumsforeningen. Men sammen kan vi alle gjøre mer for å få et mer levende sentrum i Egersund.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s