Brannstasjon for fremtiden

Arbeidet med lokalisering av ny brannstasjon er i full gang, og kommunen har gått ut med ønske om tomt til den nye stasjonen. Jeg mener at denne bør ligge i Årstaddalen av ulike grunner, en brannstasjon som blir bygget for fremtidens Egersund og omegn:

Nye Eigerøy bro skal stå ferdig senest 2029, og den vil etter planen koste i overkant av 300 millioner kroner. Det er på tide at broen blir bygget spesielt pga bedre trafikksikkerhet og trafikkavvikling. I dag er broen nesten for smal til at to store kjøretøy kan passere, og ofte kan det oppstå farlige situasjoner på broen. Når vi i tillegg vil få økt trafikk når nye bedrifter etablerer seg på Øyne og folketallet øker, blir det mer og mer behov for en bred og trafikksikker bro til Eigerøy.

Det som ikke kommer til å bedre seg med ny bro, er det faktum at all trafikk fra Eigerøy og Tengs vil gå gjennom deler av byen og gjennom sentrum. Vi vil fortsatt måtte leve med tungtransport som må gjennom rundkjøringene på Eie uansett om de skal videre enten sørover eller nordover. Også lange køer med arbeidere som kommer fra Eigerøy og Tengs og skal gjennom sentrum av Egersund på slutten av arbeidsdagen, kommer fortsatt til å bli en stor utfordring for trafikken i Egersund i uoverskuelig fremtid. Slik sett mener jeg at en tunnel under Søra sundet er en del av løsningen på trafikkutfordringene i Egersund. Disse kommer bare til å øke i årene fremover.

Å legge en tunnel under Søra Sundet er på ingen måte en ny ide. Forslaget har versert en årrekke blant politikere, næringsliv og andre. Kanskje det er på tide å tenke i de baner igjen?

Å bygge tunnel under Søra sundet vil bare delvis løse utfordringene Egersund har med over 15.000 biler som passerer gjennom sentrum hver dag. Her kommer tunnel gjennom Årstadfjellet inn som tiltak nummer 2. Dette er heller ingen ny ide, planer om dette har versert i mange tiår, og nå er diskusjonen i gang igjen. For å unngå et stadig mer trafikkert sentrum, bør dette på plass. Særlig er det tungtransporten som passerer gjennom sentrum som skaper de største utfordringene. En tunnel gjennom Årstadfjellet vil løse mye av dette problemet.

Disse to tunnelprosjektene kan møtes f.eks nær Rema 1000 i Årstaddalen evt. Hovedræget, der vi får en stor rundkjøring med 4 utkjørsler. Der mener jeg at også den nye brannstasjonen bør bygges i nærheten, f.eks på Bøtomten ved Monter som ligger noen få meter sør for denne rundkjøringen. Da vil både innsatstiden til trebebyggelsen i sentrum, sykehus og skoler være innenfor lovverket, samtidig som det gir rask utrykning til både Eigerøy gjennom tunnelen under Søra Sundet og til Lagård, Helleland og ikke minst E39 gjennom  tunnelen i Årstadfjellet.

Jeg mener at trafikksikkerheten og fremkommeligheten vil bli sterkt forbedret dersom vi får en ny fastlandsforbindelese mellom Eigerøy og byen samt tunnel gjennom Årstadfjellet. En tunnelforbindelsene må på plass for å forbedre trafikksituasjonen i Egersund og på Eigerøy. Da vil situasjonen for næringslivet og videre utviklingen på Eigerøy og for innbyggerne på Øyne bli langt bedre. Dersom også tunnel gjennom Årstadfjellet blir en realitet, vil dette føre til en helt annen trafikksituasjon gjennom sentrum.

Å bygge en brannstasjon også for fremtiden er viktig. Men «Tunnel- og brannstasjonprosjektet» jeg har foreslått i innlegget mitt, vil uansett kanskje ikke bli gjennomført av flere årsaker. Iallefall ikke med det første. Kostnadsmessig hadde det blitt et svært løft, og bompengefinansiering er noe de færreste ønsker.

Legger man likevel den nye brannstasjonen i Årstaddalen, kan dette ikke bare bli en brannstasjon for fremtiden, men også en god lokalisering i Egersund og omegn etter dagens behov.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s