Færre arbeidsledige og flere nye eigersundere

Det er piler som peker både nedover men også oppover i Eigersund. Og i disse 2 tilfellene er dette bare positivt.

I følge Dalane Tidende er det 25% færre arbeidsledige i Dalene enn det var for bare et år siden. Mye av denne nedgangen skyldes at det går mye bedre på Aker Solution. Bedriften har fått flere større kontrakter, og tidene er gode for bedriften på Søra Øyne. Flere i jobb gir også økte skatteinntekter som igjen er godt nytt for Eigersund kommune.

Det meldes om økte fødselstall i kommunen vår. Over 180 nye eigersundere har sett dagens lys i Eigersund. Høyere tall har vi ikke sett på 6 år. Det er alltid et sundhetstegn for en kommune får flere nye borger, og dette kan bl.a føre til at andre også blir «inspirert» til å få barn. Legger vi til at det flytter stadig flere til kommunen vår, viser dette at positiviteten er tilbake i Eigersund.

Hvilke årsaker er det så for at folk velger å bo i Eigersund? Svarene er selvsagt mange og forskjellige alt etter hvem vi spør.

Først og fremst er jo Eigersund en av landets flotteste kommuner, og kommunesenteret og byen vår Egersund er en av Norges fineste og koseligste. Her finner du stort sett det du trenger til daglig, og det du mangler er bare en kort tog- eller biltur unna. Det er mye som skjer i Egersund gjennom hele året av ulikt slag. Og når det ikke skjer noe i byen, er det fredelig og godt i Egersund.

Sentrum: «Sørlandsbyen på Vestlandet» blir Egersund by ofte kalt. Dette har selvsagt med geografisk plassering å gjøre. Men også når det gjelder byens bebyggelse, er denne på mange måter lik sørlandsbyene du finner i nabofylket vårt i sør med koselige hus i gamlebyen. I sentrum finner du det meste du trenger, og ingenting er koseligere enn å ta seg en tur i gågaten, i gamlebyen og på kaien. Hauen ligger som en perle midt i sentrum og viser litt av Egersunds historie og hvordan byen en gang har sett ut.

Næringslivet: I Egersund finner du mange flotte bedrifter med gode medarbeidere. Bl.a innen det marine, er Egersund langt fremme. Vi er store og gode på fisk, navigasjon til havs, konstruksjon og bygging av innretninger til offshoresektoren. I tillegg kommer selvsagt jobber innen kommunesektoren samt vare- og tjenestetilbudet i Egersund og resten av kommunen.

Boligmarked: I Egersund og omegn er det et et stort utvalg av eneboliger og leiligheter til salgs. Her finner du er et godt hjem til en rimelig pris i forhold til prisen du må betale for en bolig i byene og tettstedene nordover.

Pendling: Egersund er endestasjonen av Jærbanen, så har et det enkelt og greit å ta toget nordover til Jæren, Sandnes og Stavanger. Mange som bor i Egersund, pendler på jobb eller skole til ulike steder langs Jærbanen. Og turen på toget tar ofte ikke lengre tid enn mange bruker for å komme seg til og fra jobb i rushtiden i Stavanger og Sandnes. Det er dessuten flere daglige bussavganger både nordover og sørover, og regiontoget stopper her dersom du skal videre sørover.

Bompenger og parkering: En svært kostbar bomring er innført i Stavanger, Sandnes og områdene rundt. Mange får tusenvis i ekstra årlige utgifter, og i rushtiden blir man nesten flådd. I Egersund har vi ikke bompengering og ingen planer om det heller. Dessuten koster det bare 1 eller 2 kroner for å parkere et par timer midt i sentrum, og kun 60 kr for et helt døgn. Dette er bare småpenger sammenlignet med parkeringsutgifter andre steder.

Det offentlige tilbudet:Eigersund kommune drives på en god måte. På tross av forholdsvis knappe kommunale midler etter år med trange tider og stadig større kutt i budsjettene, gir mange enestående menneskene innen bl.a skole, helsevesen og andre kommunale etater deg gode velferdstjenester. I Egersund er det selvsagt også videregående skole så ungdommen slipper å reise for å ta utdannelse. Og tar du utdannelse ved Universitetet i Stavanger, er det ingen problem å ta tog og buss til og fra Egersund.

Lag og organisasjoner: Ser en på listen over lag og organisasjoner i Egersund, er denne rett og slett imponerende. Vi har et svært variert tilbud til barn, ungdom og voksne.

Naturen: Eigersund kommune har en fantastisk natur med store variasjoner. Med Eigersunds deilige kyst med havet like utenfor stuevinduene våre til høye fjell og dype daler innover kommunen, er området vårt et av landets flotteste. Her har du gode muligheter for turer og rekreasjon i kommunen som mange flittig bruker. Er du glad i å gå eller renne på ski om vinteren, trenger du ikke kjøre langt. Mydland, Sirdal og Stavtjørn er populære steder i så måte.

Frivillighet og dugnadsånd: Egersund har beholdt mye av frivilligheten og dugnadsånden som dessverre er på retur i store deler av landet vårt. Mange egersundere står på og gjør en stor forskjell for folk som har behov for hjelp og tilbud de trenger for å få et bedre liv. Mange er gode på å hjelpe hverandre, og flere ting i Egersund blir fremdeles ordnet gjennom 1000-vis av dugnadstimer. Dette gjelder både i frivilligheten, velforeninger, lag, organisasjoner og lignende.

Festligheter: I Egersund arrangeres det mye kjekt i løpet av året. Bluesfestival, Visefestival, Ølfestival, Egersundsugå, Fiskeriets dag, Nordsjørittet, Oktoberfest og ikke minst Julebyen er bare noe av det som skjer i byen.

Det er altså mange grunner til at mange ønsker å bo i Eigersund kommune. Legger vi til at det er lite kriminalitet i vår del av landet og at det er en trygg kommune å vokse opp i, er det liten tvil om at her kan man leve det gode liv.

Arild S. Meland

PS! Ønsker du å vite mer og Egersund og omegn, har jeg lagt ut noen nyttige linker om Egersund her:

Boliger   –   Eigersund kommune   –   Skolen i Eigersund   –   Visit Egersund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s