Savner mer kritisk journalistikk av Dalane Tidene om budsjettet

I gårsdagens Dalane Tidene kan vi lese hva Arbeiderpartiet og Høyre, som samarbeider om budsjettet, vil prioritere i kommunebudsjettet for 2019. På to helsider i avisen kan vi lese om priorietering og penger til mange gode formål. Mange av forslagene fra de to partiene, mener jeg er gode: Eiendomsskatten økes ikke, det blir satt av millioner til næringsutvikling, ny vannkilde, bygging og utvidelser av barnehager, tomter på Helleland for å nevne noen.

Alt dette er vel og bra. Men hva innlegget i lokalavisen ikke sier noe om, er de enorme kuttene budsjettet legger opp til. Jeg finner kun to setninger om kutt som forteller oss at Arbeiderpartiet og Høyre vil følge Rådmannens forslag til kutt i budsjettet. Hvorfor tar ikke Dalane Tidende også tak i dette?

Dersom vi studerer forslaget til kommunebudsjettet, viser dette enorme kutt i spesielt i  «Helse og omsorg» og «Kultur og oppvekst». De to etatene fikk også gjennomgå i året budsjett med store kutt i drift. Nå kommer altså nye kutt i samme størrelsesorden.

Det aller største kuttet kommer, utfra forslaget til kommunebudsjettet, innen «Helse og omsorg». Her kuttes det med hele 10,9 millioner kroner. I tillegg kommer krav fra Regjeringen om å kutte 2,6 millioner i denne etaten. Ser vi på økonomiplanen for de påfølgende 3 årene, legges det opp til 15,1 millioner i kutt hvert eneste år. Og så er det kravene til gevinstrealisering fra Regjeringen som gradvis øker hvert eneste år.

Tallene er oppgitt i 1000, f.eks 10.800 = 10.800.000

Når det gjelder «Kultur og oppvekst», viser forslag til kommunebudsjettet også her store kutt. Her kuttes det med hele 8,4 millioner kroner. Også her kommer krav fra Regjeringen om å kutte ytterlige med 2,6 millioner. I økonomiplanen for de påfølgende 3 årene, legges det opp til 9,7 millioner i kutt hvert år. Også innen «Kultur og oppvekst» øker kravene til gevinstrealisering fra Regjeringen hvert eneste år.

Tallene er oppgitt i 1000, f.eks 8.400 = 8.400.000

Kommunekameratene Arbeiderpartiet og Høyre vil altså følge Rådmannens forslag til kommunebudsjettet når det gjelder de enorme kuttene i tjenester til kommunens befolkning. Dette blir således mest sannsynlig fasiten etter budsjettbehandlingen senere i måneden. Dette beskrives, som nevnt, kun med to setninger i gårsdagens Dalane Tidende.

Dette mener jeg er dårlig kritisk journalistikk av lokalavisen. En lokalavis må, etter min mening, også bruke plass til de negative konsekvensen av kommunebudsjettet og for kommunens innbyggere, og ikke bare slippe til politikerne med «skrytelistene» sine over hva som er de positive sidene ved budsjettet. Jeg håper virkelig vi får se mye god, kritisk journalistikk om konsekvensene av kommunebudsjettet frem mot 17 desember når dette skal behandles og vedtas i Kommunestyret.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s