Må det skje en alvorlig ulykke før noe blir gjort?

Langs Fylkesvei 44 mot Sokndal ligger Indre Lygre som har 8 husstander. For at barn og voksne som bor her skal komme seg til busstoppet der bussen går til skole og sentrum eller bare gå til butikken eller på besøk, må de gå eller sykle langs den trafikkerte hovedveien på en smal grus-sti og så krysse innkjørselen til Monter. På vei hjem med bussen, må de i tillegg krysse Fylkesvei 44 siden busstoppen da ligger på motsatt side ved Rema 1000 og Felleskjøpet. Her er det ikke fotgjengerfelt. Dette må kunne defineres som høyst trafikkfarlig.

28619478_1463351910441081_4142888644090551064_oEn dag jeg var på vei til Hestnes, stoppet bussen på høyre side i Årstaddalen ved Rema 1000 for å slippe av skolebarna som bor bl.a i Indre Lygre. Like bak kom en ny buss som skulle samme vei ut mot Sokndal. Bak der igjen flere biler. Samtidig var barna i gang med å krysse hovedveien for å komme hjem. Dette kunne lett blitt en katastrofe. Heldigvis var barna flinke og passet på seg selv. Denne gangen. Men hva vil skje i morgen, neste uke, neste måned?

De som bor i området kan fortelle at forholdene er enda verre om vinteren. Da kan det legge seg brøytekanter, istapper, is og snø på den smale stripen langs Fylkesvei 44 som barn og voksne må gå for å komme til busstoppen eller byen. Da blir det umulig å gå her, og innbyggerne må helt ut i hovedveien. Vi kan bare tenke oss til hvilke farer som da truer forgjengerne. Frustrerte beboere i Indre Lygre har meldt fra i forbindelse med trafikksikkerhetsundersøkelser, men ingenting har skjer.

Når vi ser på bildene (tatt i vinter da Smånytt hadde et innlegg om saken), bør det i første omgang være mulig å lage en bredere asfaltert gangsti langs Fylkesvei 44 uten at dette koster allverden. Hvis man også kunne fått laget et forgjengerfelt over Fylkesvei 44 i nærheten av Rema og Monter, vil dette ikke bare trygge beboerne i Indre Lygre, men også de mange andre som løper over hovedveien. Det finnes nemlig ikke fotgjengerfelt på strekningen før man kommer forbi Europris på vei inn mot byen. Videre mener jeg at det så snart som mulig må bygges en skikkelig gang- og sykkelvei langs Fylkesvei 44 fra Indre Lygre til Monter.

Det er ikke nok at Vegvesenet sist uke forlenget 50 sonen forbi Indre Lygre. Dette er en lettvint og billig måte å prøve å skape tryggere veier på som dessverre ikke alltid er like effektive. Det skal ikke så stor fart til før noen blir alvorlig skadet eller det som verre er.

Det er alltid kommunens oppgave å sørge for at alle barn har en trygg skolevei. Og selv om Fylkesvei 44 jo er en fylkesvei, fritar det IKKE kommunen plikten til å trygge barna våre som bor langs denne typen vei. Ansvaret gjelder alle barn og unge på vei til skolen.

Dessverre er det flere områder i Egersund og omegn der barn og unge møter på farlige situasjoner på vei til og fra skolen. Dette må det også tas tak i fra de som opplever problemene på kroppen. Vi kan alle bli bedre til å gi beskjed. Og får vi nei i første omgang, må vi aldri gi opp.

Ingenting er viktigere enn å trygge våre barn og unge. Vi må ikke godta at det må skje en alvorlig ulykke før noe blir gjort.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s