Som strømkunder sponser vi vindparkene.

2000x2000Vindmøller-liavatnet.jpg
Foto: Eigersund kommune

Årlig tjener Eigersund kommune ca 10 millioner på vindmølleparkene rundt om i kommunen. Inntektene kommer fra eiendomsskatten som eierne av vindmølleparkene må betale. Dette er kjærkomne kroner i kommunekassen som har vært ganske så slunken i det siste.

Det som det derimot ikke blir snakket om, er at det er vi forbrukere som må betale store deler av regningen for utbyggingen av det nettet og infrastrukturen vindmøllene trenger for å produsere og levere strømmen som kommer fra disse. Dette er utgifter utbyggerne av vindparkene ikke betaler.

Denne infrastrukturen består bl.a i strømkabler og utbygging av meget kostbare transformatorer som f.eks den i Bjerkreim som kostet rundt 500 millioner kroner å bygge. Det betyr kraftig økning i nettleien for oss innbyggere i kommunen. Dette har vi sett på strømregningene våre fra Dalane energi der nettleien har økt, og den er for mange snart like høy som det vi betaler for strømforbruket vårt. Med andre ord sponser vi strømkunder vindparkene.

For mange gir dette svært høye strømregninger siden prisen på strømmen vi bruker i tillegg har mer enn fordoblet seg siden i fjor høst. Dette kan føre til at flere kan få problemer med å betjene de skyhøye regningene som vil komme når vinteren er her.

Tar vi så de 10 millionene kommunen tjener i inntektsskatt og trekker ifra kostnader for utbedringer av strømnettet og infrastruktur vindparkene krever, som bl.a Dalane Energi og dermed vi som strømkunder må betale i økt nettleie, er det lite igjen av disse pengene. Regningen for utbyggingen av infrastrukturen til vindmølleparkene belastes altså oss mens bl.a utenlandske eierne av vindparkene sitter igjen med store inntekter og overskudd.

Legger vi så til at vindparkene genererer svært få arbeidsplasser i Eigersund kommune, mener jeg at utbyggingen av vindmølleparkene, økonomisk sett, langt fra har gitt den effekten politikerne forventet da utbygging i sin tid ble vedtatt.

Når det gjelder miljøeffekten av vindenergi kontra en utbygging og modernisering av eksisterende vannkraftverk i Norge, er dette en annen, men viktig diskusjon. Hva som gir best effekt og miljøgevinst, ja det strides de lærde om.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s