Fra sykkelby til busskommune

20180428_084516De fleste har innsett at Egersund dessverre ikke er eller kommer til å bli den sykkelbyen noen har sett for seg at den skal bli selv om vi bl.a har Nordsjørittet, sykkelparkeringshus på Areneset og forsøk med EL-sykler for et 20-talls arbeidsfolk på Øyne. Dette er vel og bra. Men jeg mener det går altfor store summer fra fellesskapet inn i et «Sykkelbyprosjekt» som ikke fører til at flere sykler i Egersund som vel var målet med prosjektet. Faktisk har f.eks. antallet som er med på «Sykle til jobben»-kampanjen, gått ned fra i fjor til i år.

Det kan være mange årsaker til denne tendensen. Setter man seg ned på en benk langs hovedveien gjennom Egersund og observerer trafikken gjennom sentrum, er det iallefall ikke akkurat flust med syklister verken på veien eller på gang og sykkelveien langs Jernbaneveien.

Den store utfordringen når det gjelder trafikken i Eigersund, er når bedriftene på Tengsareid og Eigerøy stenger for dagen og alle skal hjem til middag. Da opplever man at trafikken mer eller mindre står bom stille. Jeg tror den eneste løsningen for å få bukt med problemet ikke er sykkel, men å få flere til å bruke bussen. Det er her man, etter min mening, må setter inn midler for å endre trafikkbildet, ikke i «Sykkelbyen Egersund».

Å få flere arbeidere på Eigerøy, Tengsareid og ellers i kommunen til å ta bussen, er avhengig av bl.a tilgjengelighet og pris.

Tilgjengelighet må også bli bedre ved at arbeidsbussene går til flere steder enn i dag slik at flere har muligheten til å velge buss i stedet for bil til arbeid. Kanskje kan flere og mindre busser og dermed flere ruter være en løsning?

Og så kunne vi i tillegg hatt en aldri så liten gulerot fra arbeidsgiverne. Kanskje arbeidere som velger å ta bussen til og fra jobben får slutte f.eks 10 minutter tidligere enn de som ikke gjør det? Men dette er muligens en brannfakkel i diskusjonen 😉

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s