Internettet – på godt og vondt

2018-03-29 09.59.19-1I dag er de aller fleste på sosiale medier. Mange synes det er kjekt å legge ut artige ting som har skjedd i hverdagen. Dette er en fin måte å holde kontakten med venner og familie, og ingenting er vel hyggeligere enn å fortelle om sin nye katt, en reise eller hvor mye snø det er på fjellet. Morsomme vitser, filmsnutter av folk som går på trynet eller flotte bilder av naturen rundt, settes også pris på å dele.

Også når det kommer til mer alvorlige saker, deler mange dette på ulike sosiale medier bl.a på Facebook. Vi hører om folk som sliter med ulike ting og går igjennom ulike typer kriser og vanskeligheter. Alle er forskjellige med ulike måter å reagere på situasjoner som oppstår gjennom livet. Det kan hjelpe noen der ute å dele vonde ting de opplever.

Oftere enn ved kriser, blir internett brukt til å dele hverdagslige hendelser. Harde treningsøkter, flotte skiturer, en fin nymalt stue, matlaging, ulike feiringer og begivenheter og andre ting dykker stadig opp. Det finnes mange mennesker der ute som har et godt liv og vil dele det. Men vi må bare passe på at det å dele sine lykkelig stunder ikke blir viktigere enn det å nyte selve øyeblikket der og da.

Dessverre er det mange nett-troll der ute, da spesielt på Facebook. Det kan tenkes at mange av nett-trollene er mennesker som skjuler seg bak en pc-skjerm der de føler de kan si hva de vil uten å stå ansvarlige for sine uttalelser og meninger. Dette kan være rasistiske uttalelse, mobbing av politikere og kjendiser eller hat-kommentarer som bare virker støtende og sårende på mennesker. Å komme med sure oppgulp kan føre til at de føler seg sett og at de utøver en type makt de ikke har ellers i livet.

Å bekjempe disse nett-trollene er ikke enkelt, og de er dessverre mange når vi leser kommentarer på ulike nettsteder og på Facebook. Vi har ytringsfrihet i Norge, så folk må i utgangspunktet komme med meninger de sitter inne med. Men balansen mellom ytringsfrihet og netthets eller mobbing, er for mange vanskelig å finne.

Det store flertallet på internett uttaler seg ikke i ulike saker, og det kan virke som nett-trollene og deres meninger er i flertall. Her har vi alle et ansvar for å ta til motmæle når vi leser kommentarer som går langt over streket for det vi som medmennesker står for.

For selv å unngå å komme med kommentarer som sårer andre, går det an å tenke slik: Dersom du selv hadde blitt såret av kommentaren du tenker å skrive om eller til andre – la være å komme med den kommentaren. Skriv heller noe positivt, det kommer det mye godt ut av. Skal en komme med innspill eller diskutere ulike saker, må dette skje på en så saklig måte som mulig uten å gå til personangrep eller karakteristikker som heller ikke hører hjemme på internettet. Da vil dette internettet bli et mye bedre sted å være.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s