20 millioner til skolene i Eigersund

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Dalane Tidende, Gunnar Kvassheim, setter i dagens leder, etter min mening med rette, spørsmåltegn ved både kommunestyrets kutt i eigersundsskolen med 10 lærerstillinger samt forklaringen gitt av Ordføreren for nok en sparepakke i skole- og oppvekst. Med høyere inntekter enn budsjettert og overskudd i kommuneøkonomien både i fjor og slik det ser ut i år, har politikerne i kommunen vår et stort forklaringsproblem.

avis
Skjermbilde fra Dalane Tidende

Når det blir nevnt at Eigersund kommune har lave skatteinntekter, «glemmer» man ofte å snakke om skatteutjevning. Når en kommune har lave skatteinntekter, som Eigersund kommune til tider har hatt, får kommunen skatteutjevningsmidler. Gjennom en skatteutjevning, utjevnes delvis disse forskjellene mellom kommunene, ved at skatteinntektene blir omfordelt fra kommuner med skatteinntekter over landsgjennomsnittet til kommuner med skatteinntekter under landsgjennomsnittet. Dette snakkes det lite om i kommunen vår og legges ikke inn i budsjettene for påfølgende budsjettår.

I dagens Dalane Tidene leser vi at «Eigersund næring og havn» sitter med 20 millioner i lån fra kommunen som de egentlig skulle bruke til å tilrettelegge tomt til Global Fish’ nye fabrikk på Eigerøy. Global Fish har nå dessverre trukket seg, og da kan de 20 millionene kommunen har «til overs«, etter at de blir tilbakebetalt fra «Eigersund næring og havn» til kommunen, etter min mening bl.a brukes til å styrke skolene. Dersom politikerne vil det, må det vel være mulig å overføre midlene fra investering til drift når situasjonen er så prekær som den er i skolen. Å investere i barn og unges utdannelse er jo det viktigste av alt. Dette tror jeg hadde gjenvunnet mye av den respekten mange har mistet til politikerne pga de enorme kuttene de har gjennomført i våre barns skolegang og oppvekst.

Jeg mener at Kommunestyret snarest må revidere budsjettet for 2018 og styrke skolesektoren i Eigersund. Når alt kommer til alt, er det barna og ungdommen som blir skadelidende av denne sjonglering med deres utdannelse og fremtid. Man kommer langt med 20 millioner til skolene i Eigersund.
Les også: https://egersundbloggen.wordpress.com/2017/12/09/kommunestyret-tar-kvelertak-pa-skolene/

Arild S Meland

(Foto: Eigersund kommune)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s