Aksjon mot nedleggelse av 2 Øst

2000x2000sykehuset«Kjemp for alt som du har kjært». Dette er begynnelse av tredje vers i «Alltid freidig», en salme som er skrevet av den danske presten og dikteren Christian Richardt. Sangen brukes i mange sammenhenger, både i begravelser, bryllup og konfirmasjoner. Nå passer den til kampen vi nå må kjempe, kampen for sykehuset vårt og spesielt 2 Øst som nå trues av nedleggelse.

Jeg har aldri vært innom avdelingen og har selv ingen nære som har vært innlagt der.  Men jeg har hørt og lest bare flotte beskrivelser fra de som har fått behandlinger der og pårørende til pasienter ved 2 Øst. Trygghet, verdighet og dyktighet er stikkord når avdelingen på Egersund sjukehus beskrives. Trykkhet og verdig om hvordan pasienter blir møtt og behandlet, dyktighet om de som jobber der.

Nå ser det ut som flertallet av styret i Helse Stavanger vil legge ned avdelingen. De vil bruke pengene de sparer på nedleggelsen til egenkapital til det nye sykehuset som skal bygges i Stavanger. Dette er ikke første gang Egersund sjukehus blir offer for sentralisering fra de som styrer helseforetaket i Rogaland.

For ikke lenge siden ble poliklinikken ved sykehuset vårt lagt ned. Et godt tilbud i Egersund ble lagt ned og innsparte midler gikk til SUS (Stavanger Universitets Sykehus). Pasienter fra Eigersund og Dalane mistet et godt tilbud, og de måtte reise flere mil ekstra for å få behandling de tidligere kunne få i Egersund.

Det som er ekstra tragisk er at Styret i Helse Stavanger ved nedleggelsen av poliklinikken, kunne fortelle at NÅ skulle det virkelig satses på rehabilitering på Egersund sjukehus. Rehabiliteringen av sykehuset vårt fikk mye skryt av styret, og det var dette det skulle satses på og midler investeres i. Nå vil Styret rasere store deler av dette tilbudet. Snakk om løftebrudd og skammelig behandling av pasienter og ansatte ved Egersund sjukehus.

Hva kan vi som har nærhet til og bruker Egersund sjukehus’ tilbud om rehabilitering ved 2 Øst? Skal vi bare sette oss ned og godta at Helse Stavanger nok en gang vingeklipper sykehuset vårt bare for å flytte ressurser til Stavanger? Svaret er et rungede NEI.

Dessverre har styrene ved helseforetakene rundt om i landet ofte valgt å ikke lytte til lokalbefolkningen når avdelinger eller sykehus skal legges ned. De viser ofte en arroganse uten likestykke, og gang på gang har de lukket ørene for lokale protester og overkjørt lokalbefolkningen som er opptatt av å bevare de lokale sykehusene. Når de som ønsker å få støtte til å bevare sykehus har forsøkt å få hjelp av styrende myndigheter med Helseministeren i spissen, møter de samme arroganse. De toer sier hender og viser til at det er styrene ved helseforetakene som skal ta avgjørelser i saker i dere ansvarsområder.

Jeg regner med at Varaordfører Leif Erik Egaas nå er sterkt på banen siden det er hans parti, Høyre, som sitter med deler av løsningen. Helseminister Bent Høie er fra nettopp Høyre, og han kan stoppe en evt. nedleggelse av 2 Øst hvis det skulle bli aktuelt og om han ønsker det.

Ordfører Odd Stangeland har hele tiden kjempet for sykehuset vårt. Her er hva han uttaler på facebooksiden «Slå ring om Egersund sjukehus«:

«Tiden er inne for en folkeaksjon som kjemper mot nedlegging av 2 Øst. Flere stemmer må stå frem om vi skal bli hørt. De ansatte på avdelingen trenger støtte, og pasientene trenger flere som fremmer deres sak. Skriv leserinnlegg i DalaneTidende og Stavanger Aftenblad. Spre budskapet til alle du kjenner, utfordre de som kan påvirke beslutningen (politikere, styret, sykehusledelse, stortingspolitikere, regjering og minister). Møt opp på Kommunestyrets møte (på Grand Hotell) mandag 19.03.18 kl.17.30 og hør hva sykehusledelsen tenker om 2 Øst og Egersund sykehus.
Jeg ønsker å bidra til å opprette en lokal aksjonsgruppe – kan du bidra? Send en melding på messenger eller skriv i kommentarfeltet. Jeg tar kontakt!»

Jeg slutter meg 100 % til oppfordringen hans og håper at alle dere som ønsker å beholde helsetjenester som 2 Øst ved sykehuset i Egersund blir med og aksjonerer. La oss fylle opp hele Grand Hotell på kommunestyremøtet neste mandag og vise at vi ikke gir oss uten kamp.

Nå kan det kanskje virke som kampen mot nedleggelsen av 2 Øst allerede er tapt. Det kan vi ikke godta. Uansett hvordan utfallet rundt 2 Øst blir, er det bedre å ha kjempet og tapt kampen enn å gi opp kampen før den har vært utkjempet. Da har vi i alle fall gjort det vi kunne for sykehuset vårt.

Arild S. Meland

Én kommentar Legg til din

  1. Vidar Nedrebø sier:

    Lukke til i kampen. Hugs at Senterpartiet alltid kjemper desse kampane over heile landet. Flott å sjå at dei andre partia er med i dette slaget. Synd dei som har ansvaret bare fråskyvar seg det.

    https://www.senterpartiet.no/lokallag-og-fylkeslag/rogaland/aktuelt/vi-har-kjempet-og-vil-alltid-kjempe-for-gode-helsetjeneste-%C2%ABn%C3%A6r-folk%C2%BB

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s