Brannstasjonen bør ligge i Årstaddalen

BrannstasjonenI mars 2016 skulle Planteknisk utvalg under sak 056/16 Lokalisering av felles base for Teknisk avdeling ta stilling til hvor en ny brannstasjon i Egersund burde ligge.

Under møtet ble det behandlet om det skulle anbefales en felles base for Teknisk avdeling eller om Brannstasjonen skulle bygges separat. Uansett er brannstasjonen på vei ut av sentrum pga av store mangler ved dagens stasjon. Etter planen skal Brannstasjonen flytte inn i nye lokaler innen 2020. Foreløpig er det ikke bestemt hvor den skal bygges.

Skjermbilde 2016-02-24 06.35.32Hvor en brannstasjonen så kan ligge, kommer an på innsatstiden i forhold til sykehuset og trehusbebyggelsen i sentrum. Innsatstiden består av 2 minutter til alarm og påkledning, kjørtid samt 2 minutter til klargjøring på brannstedet, til sammen maksimalt 10 minutter.

For å kunne dekke innsatstiden, satte brannsjefen noen ytre grenser for hvor stasjonen i det hele tatt kan ligge. Disse grensene går ved Jærveien 15, Eigerøy bro, Lygre (ved FK-butikken) og Krysset til Bakkebø (se bildet over).

Mulige lokasjoner for en eventuell ny brannstasjon, er dermed begrenset. Langholmen, Åsane og Årstaddalen ser ut til å være de eneste 3 aktuelle steder stasjonen kan bygges.

En midlertidig brannstasjon er tenkt satt opp på Langholmen, men ut fra Rådmannens uttalelser er dette ikke et egnet sted. Når man leser begrunnelsen hennes, er dette forståelig. Bl.a trafikkforhold og flomfare i området er noen av begrunnelsene, og dette er jo viktige ting å ta høyde for. Både Fylkesmannen og Vegvesenet deler Rådmannens syn i saken. De ansvarlige for planleggingen av den midlertidige brannstasjonen har med andre ord gjort en for dårlig jobb i  denne saken.

Tidsfristen som Arbeidstilsynet har gitt kommunen til å flytte ut av lokalene på Rådhuset, begynner faretruende å renne ut. Jeg mener at kommunen snarest bør gå i dialog med eierne av Bø-tomten i Årstaddalen om muligheten for å bygge en midlertidig brannstasjon der. Dette avhenger selvsagt om eierne ikke allerede har andre planer med tomten, det kjenner jeg ikke til.

Tomten ligger innenfor innsatstiden som er satt, samtidlig som den er stor nok. Dersom det også er muligheter for å bygge den permanente brannstasjonen i Årstaddalen, tror jeg dette er det best egnede stedet. Stasjonen blir dermed sentrumsnær med kort vei til trehusbebyggelsen. Samtidig blir da også sykehuset og andre viktige bygg i byen innen akseptabel avstand i tilfelle brann.

Arild S. Meland

Én kommentar Legg til din

  1. Arild Øglend sier:

    Det sies at det går flere veier til rom. Å plasere brannstasjonen på Langholmen midlertideg/permanet så er det kun en vei til rom helt frem til Fardalkryssset. (Skjelden det er kø på den strekningen «Ironi») Ved å plassere brannstasjonen i Årstaddalen så er det flere veier til rom.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s