Tunnel fra Eigerøy til byen.

Kart tunnelNye Eigerøy bro skal stå ferdig senest 2029, og den vil etter planen koste i overkant av 300 millioner kroner. Det er på tide at broen blir bygget spesielt pga bedre trafikksikkerhet og trafikkavvikling. I dag er broen nesten for smal til at to store kjøretøy kan passere, og ofte kan det oppstå farlige situasjoner på broen. Når vi i tillegg vil få økt trafikk når nye bedrifter etablerer seg på Øyne og folketallet øker, blir det mer og mer behov for en bred og trafikksikker bro til Eigerøy.

Det som ikke kommer til å bedre seg med ny bro, er det faktum at all trafikk fra Eigerøy og Tengs vil gå gjennom deler av byen og gjennom sentrum. Vi vil fortsatt måtte leve med tungtransport som må gjennom rundkjøringene på Eie uansett om de skal videre enten sørover eller nordover.  Også lange køer med arbeidere som kommer fra Eigerøy og Tengs og skal gjennom sentrum av Egersund på slutten av arbeidsdagen, kommer fortsatt til å bli en stor utfordring for trafikken i Egersund i uoverskuelig fremtid. Slik sett mener jeg at en tunnel er den eneste løsningen på trafikkutfordringene i Egersund. Disse kommer bare til å øke i årene fremover.

Å legge en tunnel under Søra Sundet er på ingen måte en ny ide. Forslaget har versert en årrekke blant politikere, næringsliv og andre. Kanskje det er på tide å tenke i de baner igjen?

En tunnel under sundet vil bli en kostbar affære. Ikke bare vil det koste mye med selve tunnelen, men også ombygginger og tilrettelegging av vei og infrastruktur på land vil være dyrt. Tidsaspektet kan også bli langt siden Eigersund nå har blitt tildelt en stor sum penger til Eigerøy bro. Da kan ikke kommunen regne med å få nye, store bevilgninger til nye veiprosjekter med det første. Alt taler sånn sett imot at en tunnel kan bli en realitet med det første.

Hvordan skal et slikt prosjekt så kunne gjennomføres uten at det tar for lang tid? En tunnel under Søra Sundet må, slik jeg ser det, være et stort spleiselag mellom næringslivet på Eigerøy, kommunen og brukere av tunnelen. En vil nok dessverre ikke komme utenom å måtte kreve inn bompenger når et veiprosjekt av denne størrelsen skal bygges, men jeg mener også at bedrifter på Øyne og kommunen må kunne bidra med betydelige midler til utbyggingen slik at nedbetalingstiden på prosjektet blir så kort som mulig. En utbyggingen vil være viktig både for bedriftene, deres ansatte og innbyggerne på Eigerøy og i sentrum.

Jeg mener at trafikksikkerheten og fremkommeligheten vil bli sterkt forbedret dersom vi får en ny fastlandsforbindelese mellom Eigerøy og byen. Om det er det beste at utløpet av tunnelen er ytterst i Årstaddalen slik kartet viser, kan selvfølgelig diskuteres. Men at en tunnelforbindelse må på plass for å forbedre trafikksituasjonen i Egersund slik at næringsutviklingen på Eigerøy skal kunne vokse videre i fremtiden, er jeg ikke i tvil om.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s