Når lovlydighet straffer seg.

ParkeringVi har alle lært at man skal følge regler og lover. Hjemme, på skolen og i resten av samfunnet er dette forventet, og de aller fleste er heldigvis lovlydige. Det skal lønne seg i det lange løp.

Dette gjelder ikke i Eigersund Parkering. Her fungerer det stikk motsatt. Hvis mange nok er lovlydige, betaler parkeringsavgiften og parkerer riktig, kan dette komme til å straffe seg med høyere avgift når vi i fremtiden skal parkere i byen. Hvordan henger så dette sammen?

I dag er det mange som glemmer å registrere seg når de parkerer i Egersund. Vi er vandt med at byen har vært skånt for avgiftsparkering, og vi setter fra oss bilen uten å tenke oss om. Mange har dermed fått gebyrer, og Eigersund Parkering får dermed budsjettet til å gå i balanse. Rundt regnet har Eigersund Parkering dratt inn i overkant av en million kroner i gebyrer.

Man kan regne med at når tiden går, vil antallet som glemmer å betale parkeringsavgiften trolig gå kraftig ned. Folk flest vender seg til det meste, og snart vil antall innkrevde gebyrer også gå ned. Med forventet økte lønnsutgifter i Eigersund Parkering og mindre utstedte gebyrer og lovlydige bilister, kommer det etter hvert til et punkt hvor parkeringsselskapet vil se røde tall i budsjettet. Hva vil da skje?

En trenger ikke være rakettforsker for å forstå hva som da vil skje; parkeringsavgiftene økes, og det er vi som parkerer i Egersund som må ta regningen. Løfter om at avgiftene skulle ligge på et svært lavt nivå på mellom 1 og 2 kroner da avgiftsparkeringen ble vedtatt og innført for litt over et år siden, vil mest trolig bli brutt. Jeg er mest bekymret for at kommunens egne etater, som f.eks. Helse og Omsorg, også vil måtte betale høyere avgifter, og dermed vil tjenestetilbudet i kommunen ytterligere bli svekket. Midler som skulle gått til f.eks gamle og syke, vil da i større grad gå til parkeringsselskapet. Private bedrifter og næringsdrivende vil også bli skadelidende.

At parkeringsavgiftene mest sannsynlig vil øke i fremtiden, var det flere av oss som forutså og fryktet. Ikke for vår egen del, men for et levende sentrum. Aktivitet og handel i sentrum vil selvfølgelig avhenge av hvor mye avgiftene eventuelt kommer til å øke. Små justeringer på en krone eller to, vil ikke påvirke dette i særlig grad, i alle fall ikke for den enkelte bilist i hverdagen. Men blir økningen i avgiftene betydelige, tror jeg dette vil påvirke hvordan folk bruker byen vår. Er det så mulig å unngå avgiftsøkning?

Slik jeg ser det, bør politikerne på banen dersom det blir snakk om avgiftsøkninger på parkering i byen. Eigersund Parkering er et kommunalt foretak, så her kan kommunestyret instruere parkeringsselskapet til ikke å øke avgiften for parkering. De kan i stede pålegge Eigersund Parkering til å redusere utgifter, f.eks kutt i lønnsutgifter. Dette krever de allerede på mange andre, viktigere områder i kommunen. Et eksempel er de 18 millionene Kommunestyret kutter i skole og oppvekst hvert år fremover. Her vil hver skole i kommunen måtte fjerne 2-3 stillinger, altså kutt i lønnsutgifter, for å holde budsjettet.

For ordenskyld kan nevnes at påstanden om at parkeringsavgiftene vil øke dersom bilistene oppfører seg mer lovlydig og blir flinkere til å betale for å parkere, ikke er min påstand. Dette er hva daglig leder i Eigersund Parkering uttalte om saken i Dalane Tidende 29. november i fjor:  «….Samtidig regner vi med at tallet sanksjonene før eller senere vil gå ned. Dette betyr at vi etter hvert må gjøre noe med avgiften da overskuddet vil bli mindre og mindre. Dette henger sammen med at kostnadene våre vil øke, først og fremst til lønn, forklare den daglige lederen.»

Kort oppsummert: Hvis flere blir lovlydige og betaler for seg når de parkerer, vil dette straffe seg for folk flest, det private næringsliv og kommunale etater med økte parkeringsavgifter. Helt bak mål? Ja, det mener jeg.

Arild S. Meland

Les tidligere innlegg om saken HER eller nederst på siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s