For lettvint av NSB

parkering-pc3a5-jernbanenMange egersundere pendler daglig nordover for å gå på skole eller jobb. Da trenge en jo et sted å sette fra seg bilen. Hver dag ser det ut til å være en kamp om parkeringsplassene ved jernbanen, og en kan se mange merkelig måter å sette fra seg bilen på; både på kryss og tvers, oppå midtrabatter og fortau. Men dette er nødvendig for noen for å i det hele tatt å komme seg på toget. Når en skal rekke toget og er litt i farten, kan en bli ganske så varm når en leter seg fram etter en ledig plass, og parkeringsplassen er smikkfull allerede før klokken er 9.

NSB har en stor utfordring når det gjelder parkeringssituasjonen på Eie. Å utvide den eksisterende parkeringsplassen på kort sikt, er ikke mulig i følge Bane Nord. Vi kan lese på Dalane Tidenes nettside i dag at de derfor vil innføre avgiftsparkering på togstasjonen. De skyver med andre ord problemene over på pendlerne som da må betale for parkering i tillegg til togbillettene. Dette blir, etter min mening, en altfor lettvint løsning. Dette gir jo ikke flere ledige parkeringsplasser, bare økte avgifter for de reisende. Folk må jo parkere uansett.

Undertegnede har sett på området rundt jernbanestasjonen og tenkt på mulige alternativer for økte parkeringsmuligheter på Eie. Dette er gjort UTEN å vurdere om det i det hele tatt er praktisk gjennomførbart i forhold til grunneiere o.l, men kun som en brain-storm  i det videre arbeidet med lokalisering av nye parkeringsplasser som må komme før eller senere.

Parkering til jernbanen

1.Bygge ut parkeringsplasser mot elven med stolper plassert i elven som støtter opp under betonggulvet (langsiktig løsning).

2.Bak YX kunne det også vært mulig med parkering, men her planlegger  bensinstasjonen et nytt tilbygg. Så det er ikke aktuelt.

3.Utvide allerede eksisterende parkeringsplass ved Shell (kortsiktig løsning).

4.Område med dyrket mark bak Fardal Bil (kortsiktig løsning)

5.Eksisterende parkeringsplass utvides og opparbeides mellom Eigerøyveien og jernbanelinjen, i dag brukt av Fardal (kortsiktig løsning)

6.Bruk av NSB sitt eget område ved Launesveien (kortsiktig løsning)

Som sagt, dette er bare ide-myldring, og flere av forslagene er kanskje helt urealistiske og umulige å gjennomføre.

På lang sikt må det kunne være mulig å bygge en ekstra etasje over eksisterende parkeringsplass på stasjonsområdet, da ville jo antallet parkeringsplasser nesten fordoble seg.

Men vi håper at arbeidet med å bedre parkeringsmulighetene ved jernbanestasjonen på Eie snart vil komme i gang slik at en stadig økende gruppe med pendlere og andre reisende får muligheten til å sette fra seg bilen på en grei måte.

En ordning med parkeringsavgift er ikke rette løsningen på parkeringsproblemene, pendlere og andre reisende må jo uansett finne en plass å parkere. Her kommer Bane Nord sitt ønske om å tjene mer penger foran god service for de som må ta toget.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s