Gammel og ny tro i Egersund

2016-02-27-16-49-17Gjennom århundrer har religion spilt en viktig rolle i Egersund og resten av kommunen. Byen har ligget trygt plantet i det vi kaller «bibelbeltet» som strekker seg fra Øst-Agder til Møre og Romsdal.

Ser vi på menighetslivet i Egersund, kan byen trygt kalle seg en flerreligiøs by. En finner en rekke ulike menigheter med egne menighetshus, bedehus eller kirker i Egersund og omegn. I tillegg til de «gamle» menighetene i Egersund, har vi de siste årene også fått mange tilflyttere der flere av disse har egne måter å utfolde sin kristendom eller annen tro på.

Menighetene i byen har et variert og godt tilbud for sine medlemmer. Speideren, ungdomsklubber, musikkorps og korsang er bare noe av det arbeidet menighetene legger ned ressurser i. Et par av menighetene har dessuten egne skoler. Menighetene gjør en flott jobb i å aktivisere og involvere sine medlemmer, og for mange henger tilhørighet og tro tett sammen.

I perioder har det vært endel negativ omtaler av ulike menigheter og kristne samfunn i Egersund. Kritikken har ofte gått på hvordan menighetene er organisert, hvordan de utøver troen sin og hva som skjer dersom noen velger å forlate kirkesamfunnet de tilhører. Mange av de som har blitt kritisert, har følt seg stigmatisert og urettferdig behandlet. De mener at kirkesamfunnene har tilpasset seg tiden vi lever i og er mer liberale enn før.

Også i dag er det en del kritiske meninger om ulike religioner og menigheter, ikke bare i Egersund men også i resten av landet. Mange er også skeptisk til de nye religionene som begynner å få grobunn her på bjerget. Spesielt Islam kobles ofte til terror og undertrykkelse, oftest pga uvitenhet og skepsis for det nye og fremmede. Mye av frykten og skepsisen skapes og spres av et mindretall som har et menneskesyn som går på tvers av det flertallet i landet vårt har. Dessverre er det disse som roper høyest og får mest oppmerksomhet i medier. Spesielt blir facebook mye brukt til å komme med usannheter og ofte rasistiske utsagn om våre nye landsmenn som har en annen tro og en annen levemåte enn de selv har.

For oss som bor i Egersund, har Det alminnelige Samfunnet, Jehovas vitner, Pinsevennene, Egersund Misjonsforening, Samfunnet, Egersund kirke og alle andre menigheter, alltid vært en del av våre liv. De nye religioner kjenner vi ikke like godt til, og da er det helt naturlig at mange er litt usikre på hva de skal mene og tenke om dette. Det å være nygierrig og sette seg inn i hva andre tenker og tror, er en god måte å møte det ukjente på. Da må man ikke tro på alt en leser og hører på internettet og i media, men heller prøve å bli kjent med de som for folk fleste er fremmede i okka by. Dermed får man  «førstehåndskunnskap» om deres levemåte og tro.

Heldigvis er det for de fleste ungdommene våre en selvfølge at folk både gjør og mener, men også tror på akkurat det de vil. Igjen er det ungdommen som går foran, og vi «gamle» har mye å lære av den toleransen vår oppvoksende slekt viser til mangfoldet i byen vår.

Undertegnede mener at det er flott at Egersund er en by med et stort mangfold også når det gjelder religion, med plass til alle uansett religiøs overbevisning og tro. Og når alt kommer til alt, og vi eventuelt møtes igjen i det neste livet, møtes nok ALLE der, selv om vi var litt uenige her på jorden 🙂

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s