Nytt liv i Klokkergården

Det kommer ofte mye godt ut av å snu et problem til en spennende utfordring. Det som det tenkes på i dette tilfellet, er Klokkergården på Helleland som det har blitt skrevet og sagt så mye om i det siste.

Bygningen er søkt revet av Planteknisk utvalg i Eigersund etter et utspill fra kommunerepresentant Gya fra Senterpartiet. Utvalget mente at huset var i så dårlig stand at det burde rives. Dessuten nevnes det at huset står«i veien for» den nye sykkelstien som bygges fra Ben’s kafe til Krossmoen. Ved å rive huset, slipper Vegvesenet å legge sykkelstien mellom huset og låven som reguleringsplanen for kommunen i utgangspunktet sier at den skal.

Nå viser det seg heldigvis at huset er i svært god stand etter at takstmann Aase har vurdert tilstanden til Klokkergården, det er kun det kosmetiske huset lir under. Så hvor går så veien videre for dette flotte, men noe slitte, huset fra 1850-tallet?

Et forslag fra undertegnede er å igjen gjøre Klokkergården til en turistattraksjon for veiefarere i bil eller på sykkel. Med sykkelstien lagt gjennom tunet slik planen er i dag, åpner det seg mange muligheter for å kunne drive med turisme fra Klokkergården. Det betinger selvsagt at det finnes de som er interessert i å drive slik virksomhet på Helleland.

Midler til å sette i stand huset finnes flere steder. En kan bl.a søke om kulturbevaringsmidler der mulighetene er store siden dette er et bevaringsverdig hus. Også Eigersund kommune burde være interessert i å bidra med istandsetting av Klokkergården siden de er huseiere.

Når det gjelder å komme i gang med driften, kan det søkes midler fra Innovasjon Norge og kommunen. Viljen til nyskaping av arbeidsplasser og utvikling av bedrifter burde stå sterkt i distriktet vårt som sliter med ledighet.

Hva skulle så Klokkergården kunne brukes til i turistøyemed? Lokaliteten langs E39 kunne ikke vært bedre. Med mye trafikk følger turister, norske som utenlandske. Dette er selvsagt avhengig av god skilting til huset og muligheter for parkering. Dette burde la seg ordne på en grei måte. Dessuten vil sykkelstien gjøre at syklende har lett tilgang til stedet.

Mulighetene for drift i Klokkergården er mange. En kan for det første satse på enkel bevertning i form av en kafe som selger tradisjonell mat og drikke, ikke som konkurrent til Ben’s kafe. Den kan også brukes som utsalgssted for lokale varer der lokale bedrifter, foreninger og enkeltpersoner kan selge varene sine.

Stedet kan være en inngangsport til Egersund og omegn der turister får informasjon om området vi bor i og dermed få lyst til å besøke steder og severdigheter i kommunen i stede for å bare kjøre forbi.

Å se den flotte bygningen og få del i dens historie vil for mange i seg selv være verdt et besøk. Her ligger det mye historie som kan være interessant for turister. Et levende museum kan være et stikkord å bygge driften rundt.

I tillegg til selve hovedhuset, står det også en låve på stedet. Denne burde kunne settes i stand og brukes til aktiviteter av interesse. Sommerstid kunne en arrangert festligheter, markeringer o.l. i låven.

Det kunne også vært muligheter for å leie Klokkergården for bedrifter og private. Det være seg konferanser, sosiale sammenkomster, teambuilding, selskaper som konfirmasjoner og bryllup, bursdager osv. Her kunne en få gode inntekter til driften av Klokkergården også ellers i året når det ikke er så mange turister langs veiene.

Sist, men ikke minst, kan Klokkergården være positivt for Helleland og folkene som bor der. Ved å tilrettelegge på riktig måte, bør det være et godt tiltak for bygden og skape aktivitet. Huset kunne også blitt brukt av lag og foreninger som trenger et lokale noen ganger i uken.

Så gjenstår det å se hva som skjer med Klokkergården. Å rive huset fra 1850-taller burde vært helt uaktuelt. Bare tanken får det til å grøsse ned ryggraden på oss som ønsker å bevare i stede for å rive ned vår viktige historie og kulturarv. Så får vi bare håpe og tro at våre politikere også er opptatt av det samme.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s