
Bygging av Egersund vindpark går sin gang, og mot slutten av 2017 vil 33 vindmøller med en høyde på 150 meter (Oslo Plaza er til sammenligning 117 meter høyt) dekke store deler av Åseheia og Kolldalsheia. Investeringene blir på omtrent 1,2 milliarder og parken skal produsere rundt 400 GWh i året. Den såkalte grønne revolusjonen har kommet til kommunen vår.
Deler av Åseheia og Kolldalsheia er under utbygging. Det gjøres store inngrep i naturen for å lage ankomstveier til de 33 vindmøllene som skal bygges. De flotte, åpne og kuperte heiene blir forandret for alltid. Til hvilken pris, kan en spørre seg.
Alle er stort sett enige i at ren energi og naturvern er viktig. Produksjon av ren energi ved bruk av vannkraft har vi lange tradisjoner for i Norge og i Dalane. Med sine 10 kraftverk, er Dalane energi en viktig aktør i den lokale energiproduksjonen.
Vindmøller produserer også ren energi, men kan knapt kalles god naturvernpolitikk pga inngrep i naturen. Ved å oppgradere eksisterende vannkraftverk til moderne standere med forholdsvise rimelige investeringer, vil en kunne produsere tilsvarende energi som vindmøller gir, uten å måtte gjøre disse nye, enorme inngrepene i naturen.
Hva sitter så kommunen igjen med etter at byggingen av vindparken er fullført og satt i produksjon? Vindkraftprosjekter gir ingen lokal gevinst viser en ny studie av NHH professor Øivind Anti Nilsen og Nils G. May (DIW Berlin). Deres studier viser at vindkraftutbygging ikke gir noen nettovekst i verdiskapingen lokalt. Turistene kommer ikke til å strømme til Eigersund for å se på parken da vindmøller har blitt mer og mer vanlige. Når det gjelder lokale, permanente arbeidsplasser, er det her kun snakk om noen få (3-6 arbeidsplasser). Både vedlikehold, reparasjoner og drift av vindmølleparken vil bli utført av den tyske produsenten og eierne av vindturbinene.
Det kommunen sitter igjen etter tidenes største naturinngrep i Eigersund, er eiendomsskatten for verk og bruk. Denne vil muligens utgjøre omtrent 5 millioner kroner hvert år vindparken er i drift. Dette er frie inntekter til Eigersund kommune sin disposisjon.
Bygging av parken vil bli gjennomført som planlagt, det er det ingenting å gjøre noe med. Vindparken og vindmøllene vil dominere våre heier til evig tid. Så blir det opp til kommende generasjoner å vurdere om dagens politikere tok de riktige valgene da Eigersund kommune lot storkapitalen overta store deler av naturen vår i bytte med knapper og glansbilder. Politikerne trodde at dette prosjektet ville føre til en økonomisk opptur for Eigersund kommune med mange, nye arbeidsplasser i årene som følger. Slik blir det ikke. Dessverre er det nå for sent å innse at fem høns har blitt til èn fjær.
Kommentar: Arild S. Meland