Ingen kjører bare dårlig på oppkjøringen.

ikke-bestått
Kopi av fra Vegvesenets vurderingsskjema ved førerprøve

Å møte opp hos Statens Vegvesen på Slettebø for å kjøre opp, skulle vi tro er en påkjenning for de aller fleste som ønsker å ta lappen. Denne viktig dagen kan enten ende i absolutt lykke eller fiasko. Nå går det heldigvis stort sett bra med de fleste som har oppkjøring. Men en del klarer ikke å vise at de gode nok sjåfører til å kunne få førerkort. Dette kan enten være fordi de i utgangspunktet ikke kan kjøre godt nok eller fordi de er så nervøse at de gjør feil som fører til «ikke bestått». Disse må prøve igjen etterhvert.

Det er bra at vi har et system der de som ikke er gode nok til å kjøre bil, blir luket bort hvis de ikke er klare for å ferdes på veien. Her har sensorene som vurderer kommende sjåfører en meget viktig jobb å gjøre.  Det gjør at alle som ferdes i trafikken, kan gjøre dette på en tryggere og sikrere måte uten å være bekymret for hvem vi møter i neste sving.

Det er måten Vegvesenet gir tilbakemelding på når man stryker på oppkjøringen, som ikke er særlig god, etter vår mening.

Når en håpefull ungdom eller andre ikke klarer å vise at han eller hun kan kjøre godt nok, blir det gitt en skriftlig vurdering. Å få en tilbakemelding på hva som gikk galt, er jo i utgangspunktet viktig for å kunne rette opp de feilene en har gjort. Problemet er bare at den skriftlige tilbakemeldingen utelukkende er negativ. Ikke et ord i tilbakemeldingen om det som eleven gjorde bra under den timelange oppkjøringen, blir nevnt. Og ingen kjører naturligvis bare dårlig under hele prøven.

Nå skulle en tro at den uheldige får positive muntlige tilbakemeldinger på det han eller hun gjorde bra til tross for stryk av sensor i bilen når oppkjøringen er gjennomført. Og det skjer helt sikkert også. Men at sensor er pålagt av sin arbeidsgiver Vegvesenet å bare skrive det negative på vurderingsskjemaet, er uheldig. Det er ikke særlig oppbyggende å komme hjem med en tilbakemelding som kun forteller i klar tekst hvor dårlig sjåfør en egentlig er. Vurderingsskjemaet gir, med andre ord, et feil inntrykk om at ungdommen ikke kan kjøre bil. Den eventuelle positive muntlige tilbakemeldingen gitt av sensor i bilen, forsvinner i alt det negative som står på lappen som blir gitt.

Vi tror at en ungdom som stryker på oppkjøringen, som regel har nok innsikt til forstå hvorfor han eller hun ikke får lappen denne gangen. Vårt håp er at Vegvesenet ser verdien av å ikke bare komme med negative skriftlige kommentarer på oppkjøringen, men også ta med noen rosende ord. Dette vil gjøre at de som ikke klarte lappen første gang, ikke føler at de er elendige sjåfører og dermed blir enda mer nervøse neste gang de skal prøve å få førerkortet som står meget høyt i kurs hos de aller fleste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s