Fritt vilt?

Røykfritt
Røykfritt i Amfi Eikunda’s parkeringshus

Egersund Avis mener:

Denne plakaten i parkeringshuset til Amfi Eikunda blir av mange stemplet som i drøyeste laget. Røykefritt i et åpent og luftig parkeringshus kan minne mer om forfølgelse av røykere enn et nyttig helsetiltak for astmatiker og andre som ikke tåler røykluft av ulike årsaker. Som astmatiker har det aldri vært et problem å gå forbi en som tar en blås. Da er det verre med eksos fra alle bilene, men de kan jo ikke forbys i et parkeringshus.

Ja visst er røyking skadelig. En kan være tilbøyelig til å kalle det dumt å trekke inn giften som kommer fra sigaretter. Dersom ingen røykte og det var ulovlig i landet, hadde staten spart flere milliarder i helseutgifter vært år. At alle hadde stumpet røyken, det kan vi vel alle være enige om hadde vært det beste.

Men nå har det seg jo slik at det ikke er ulovlig å røyke i Norge, enn så lenge. Sigaretter selges lovlig over disk i alle butikker, kiosker og bensinstasjoner. Og det er dessverre alle over 18 år sin rett å kunne velge om de vil ødelegge helsen på den ene eller andre måten; med røyk, fet mat, sukker eller for lite mosjon.

Livet til en røyker har endret seg dramatisk de siste 10-årene. Fra å kunne røyke stort sett akkurat hvor en ville til å bli jaget fra skanse til skanse uten snart et eneste sted en kan ta seg en blås utenom i hjemmet.

Selvsagt skal røykere vise hensyn til de som ikke røyker eller av ulike grunner ikke tåler røykluft. Vi vil ikke tilbake til tider da vi ikke kunne bevege oss noen steder uten å få røyk blåst opp i ansiktet. Men å trekke forbudene og henstillinger så langt som det noen steder i dag blir gjort, som f.eks parkeringshuset ved Amfi, minner om forfølgelse av en stor minoritet i samfunnet vårt.

Husk at røykere er mennesker det også, ikke fritt vilt som snart ikke har noe sted å være.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s