Ny E39 – hvor skal veien gå?

Trase
Om det blir ytre eller indre trase når ny E39 skal bygges blir avgjort sommeren 2017

Om 9 år, i 2025, er planen at arbeidet med nye E39 settes i gang. Det skal bygges rundt 100 km ny vei. Strekningen mellom Sandnes og Lyngdal blir da rundt 35 kilometer og i underkant 1 time kortere å kjøre. Prislappen vil bli på rundt 30 milliarder kr, ca 300 millioner kr. pr. kilometer. I løpet av de 8 årene veien skal bygges, vil 3.000 personer være ansatte i arbeidet hvert år. Bompenger skal del-finansiere veien.

Fram til sommeren 2017 arbeides det med å avgjøre hvilken trase veien skal tas. Det er 2 alternativer:

  • «Indre trase» som i hovedtrekk følger dagens E39
  • «Ytre trase» som blir en helt ny trase

Og det er ved valget av trase utfordringene ser ut til å være størst i planleggingsfasen. Flere av de 11 ulike berørte kommunene har sterke meninger om hvor veien skal gå. Dette er for så vidt naturlig siden E39 er, eller kan bli, selve hovedpulsåren gjennom de berørte kommunene. For bedrifter langs E39 har lokalitet mye å si for effektivitet og lønnsomhet. Kommunene er videre helt avhengige av et levedyktig næringsliv og arbeidsplassene som igjen genererer skatt og inntekt til alle gode formål for fellesskapet.

Hvor står så Eigersund kommune i denne saken. Det har vært liten aktivitet blant politikere i Eigersund når det gjelder valg av trase. Kanskje det arbeides i det stille med å påvirke besluttende myndigheter. Lister kommunene er svært aktive på området med å arrangere informasjonsmøter og fora for idéutveksling. Det har det vært lite av i Dalane kommunene.

For Eigersund kommune vil, etter vår mening, konsekvensene for valg av ytre eller indre trase ha mindre betydning enn for Bjerkreim, Lund og Sokndal. Det er kanskje derfor det har vært så stille i kommunen vår. Om tilknytningskrysset til E39 bli på Slettebø eller på Helleland har selvsagt en viss betydning, men vi må huske at Eigersund kommune ikke bare er Egersund by selv om det er her hovedvekten av bedriftene ligger. Helleland har også et næringsliv det er viktig å tenke på.

Om en kjører 5 minutter til Slettebø eller 15 minutter til Helleland for å komme opp til E39, tror vi ikke har den store betydningen for næringslivet i Eigersund kommune.

Det bli spennende når den nye E39 åpner i 2033 dersom alt går etter planen

Fremdrift
Framdriftsplanen Statens vegvesen har satt for nye E39

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s