Må det skje enda flere ulykker før noe skjer?

Hovedræget - ovenforkryss
Forslag om endring av krysset Hoveræget / R44 Sokndalsveien

I dag skjedde det igjen; enda en trafikkulykke i krysset Hoveræget / R44 Sokndalsveien. Dette er den siste i rekken med flere ulykker det siste året. Gjennom de siste 5 årene har det skjedd hele 15 ulykker her. Forslag til endringer i krysset har vært flere, men ingenting skjer. Må det skje en alvorlig ulykke med personsaker før det blir tatt affære?

2016-02-16 12.54.49 HDR
Ulykke i krysset i dag

Enhver trafikkulykke skyldes menneskelige feil. Kan ikke bare folk se seg skikkelig for, redusere farten eller stoppe opp i krysset, vil de fleste si når det skjer nok en ulykke i dette krysset. Svaret er selvfølgelig at; Ja, det burde jo alle sjåfører gjøre når de beveger seg i trafikken.

 

Men nå har det seg vel slik at de aller fleste gjør så godt de kan i trafikken. At feilvurderinger blant sjåfører på veiene skjer, har vi vel selv alle opplevd en eller flere ganger i løpet av den tiden vi har kjørt bil. Ulykker har skjedd, skjer og vil skje i uoverskuelig fremtid. Det er menneskelig å gjøre feil, og det er lett å være den som kritiserer andre som er årsaken til at ulykken inntreffer.

Så da blir spørsmålet; hva kan bli gjort for å redusere risikoen for at nye ulykker skjer? Her har det, som sagt, kommet flere forslag i forhold til krysset i bunnen av Hoveræget.

En mulighet som er skissert, er å redusere hastigheten ned Hoveræget til 40 km/t for da å unngå at bilene kommer i stor fart ned til og ut i krysset. Et annet forslag er å sette opp STOPP-skilt før krysset. Et tredje forslag er å lage en høy fartsdump i bunnen av bakken like før krysset slik at bilistene må redusere farten for ikke å ødelegge bilen. Alle forslagene er gode forslag som ville hjulpet på situasjonen. Kanskje alle 3 forslagene til sammen vil hjelpe.

Et forslag vi har stor tro på, er å lage en rundkjøring i stede for krysset. Og siden dette i utgangspunktet er et stort kryss med god plass uten nærliggende boliger, burde det her være både enkelt og ikke for kostbart å bygge en rundkjøring. Ulykker skjer også i rundkjøringer, men graden av skadeomfanget i slike ulykker er som regel liten.

Vi får bare håpe at noe snart blir gjort før vi får en alvorlig ulykke der vi får store personskader eller verre; en dødsulykke. Det skal ikke den store hastigheten til før dette kan skje, spesielt dersom bil møter en myk trafikant / sykkel.

Ballen er herved sent videre til Planteknisk utvalg i Eigersund kommune og Vegvesenet. Det er de som er ansvarlige for trafikksikkerheten på veiene i Egersund.

 

Kommentar: Arild S. Meland

 

Én kommentar Legg til din

  1. Joakim sier:

    Har ikke politiet en rolle å spille i trafikksikkerhet? De kunne jo latt telefon og beltekontrollene på mosbekk få en liten pause, og konsentrert seg om bruk av blinklys og forsvarlig hastighet i hovaræget ett par ganger. Enhver premieidiot kan se den potensielle virkningen av et slikt tiltak, og det er et billig førstetiltak som kan settes i verk allerede i skrivende stund.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s