Vi egersundere må også ta mer ansvar

Generalisering er et stort problem i dagens samfunn. Alle som stemmer FrP, blir av noen stemplet som fremmedfientlige, en Høyremann tenker bare på de rike og alle fra KrF er homofober og Israelelskere. Holder en med Venstre, er man en naiv miljøtilhenger, Senterpartiet tenker bare på bøndene, Arbeiderpartiet svikter arbeiderklassen, Sosialistisk venstreparti er en gjeng med sosialistiske snillister, Miljøpartiet er miljøfanatikere og partiet Rødt er håpløse kommunister med tidligere Sovjetunionen som forbilde.

Innad i politikken har også det også hardnet til. Her slår de ulike partiene hverandre i hodet med argumenter og standpunkt der de kritiserer hverandre til tross for at mange av partiene egentlig er enige om de fleste av sakene som opptar folk i Norge. Skittkasting er blitt mer og mer vanlig i politikken, og en er ikke redd for å komme med personangrep i kampens hete. Det som er skremmende er at dette har blitt en måte å snakke med og om hverandre på som er blitt mer og mer akseptert også i andre deler av samfunnet.

Også i okka by og kommunen er generalisering en utfordring. Er du medlem i en av de kristne samfunnene i kommunen vår, er du en religiøs avviker. Innvandrerne er snyltere, kriminelle og gidder ikke å jobbe, politikerne i Eigersund er maktsyke og maler sitt eget mel, de fra Lund har alltid vært spesielle osv. Slik kunne man fortsette og fortsette. Hvorfor er det slik?

«Slekt skal følge slekters gang», er nok endel av svaret. «Også små gryter har store ører» kan også være forklaringen. I generasjoner har vi dessverre hatt en tendens til å snakke ned andre som ikke er like oss selv. Rundt om i mange hjem, samles familien rundt middagsbordet. Her skjer mye som påvirker den oppvoksende slekt. Det snakkes om andre som har gjort sånn og sånn, de håpløse politikerne, den jæ….naboen, lærerne som ikke gjør jobben osv. Dette snapper barna opp, tolker det på sine egne måter, og det blir en del av deres tankemåte og påvirker etterhvert hvordan de blir som voksne.

Når vi er på sosiale medier som f.eks Facebook, finner vi mye av denne generaliseringen. Maken til negative kommentarer om alt og alle skal en lete lenge etter. Både voksne, barn og unge plukker opp dette, og mange tror dessverre på mye av de leser på nettet.

Når en leser kommentarer i media, har vi en tendens til å tro at dette er det flertallet av det norske folket mener om saker og ting. Slik er det jo ikke. Vi har en stor og taus majoritet her i landet som ikke er på banen og forteller hva de mener og som heller ikke tar til motmæle mot mange ekstreme meninger. «Den som tier samtykker», er et uttrykk som dessverre er et problem i debatten.

Nå må «folk flest» stå opp og frem med sine meninger og vise at Norge er så mye mer enn disse nett-trollene som i dag hersker i de sosiale mediene. Internett blir bare viktigere og viktigere i dagens samfunn. Det er på nettet vi finner vår oppvoksende slekt. La dem ikke vokse opp med meninger og tanker som de aller fleste av oss tar avstand fra. Det skylder vi den kommende generasjonen som en dag skal styre landet vårt. Spre positivitet og glede, og bekjemp det negative og vonde. Slik får vi et bedre og varme samfunn for ALLE som lever og bor i Eigersund og i resten av det deilige landet vårt.

Arild Sigve Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s