Tiden er inne for nytt kulturhus i Egersund

Byens storstue var i mange år byteltet i sentrum. Teltet var det stedet hvor store arrangementer foregikk halve året. Nå er byteltet historie, og Jernbanekaien er tatt i bruk til andre aktiviteter. Nå er tiden inne for å starte planleggingen av et nytt kulturhus i Egersund.

Etter min mening vil et nytt kulturhus gi byen og kommunen et enormt løft. Kino, kulturskole, bibliotek, ungdomsklubb, øvingslokaler, kafe, turistkontor og så videre under et tak. Vi trenger et samlingssted og en storstue for Eigersund og omegn sin befolkning

Et nytt kulturhus vil naturlig nok bli et stort økonomisk løft for kommunen. Det koster å bygge et praktbygg slik som et nytt kulturhus bør være, og mange vil nok mene at pengene heller må brukes på andre formål. Og det er jo forståelig med alle gode tjenester kommune skal tilby sine innbyggere, og det er lett å sette en så stor investering opp mot andre, viktige investeringer og tjenester i kommunen.

Men det å samle kulturtilbudene i kommunen i ett bygg, kan også gi en meget stor årlig besparelse for kommunen. Gjennom profilering av kulturhuset på en aktiv og innbydende måte, kan leieinntekter ved utleie til konferanser, konserter, utstillinger o.l. også tilføre kommunen gode inntekter.

Større arrangementer og møter i kommunens regi som i dag bl.a må legges til Egersund Arena pga kapasitet, kan legges til kulturhuset. Her er det en del penger å spare. Bygningene der kulturskolen ligger i dag når denne flytter inn i det nye kulturhuset, kan omdisponeres / leies ut. Kommunen slipper leieutgifter på rundt 1 million i året for biblioteket på Amfi Eikunda, dagens kulturhus med kino kan selges osv.

Her kan mange steiner snus for å se hvor vi kan spare utgifter ved å overføre tilbud og tjeneste til et nytt kulturhus. Selve byggingen av kulturhuset vil i byggeperioden dessuten gi arbeid til mange lokale bedrifter i forholdsvis lang tid. Dette fører igjen til økte skatteinntekter for kommunen.

I Flekkefjord har næringslivet i byen deltatt i finansiering og byggingen av kultursenteret som kostet rundt 150 millioner å bygge. Dette må også være mulig å få til i Egersund. Vi har flere bedrifter som bør være interessert i å profilere seg på en positiv måte gjennom delfinansiering av kulturhuset. Kanskje også vi som bor i kommunen ønsker å bidra gjennom pengegaver og kronerulling.

En by på størrelse med Egersund med nesten 15.000 innbyggere bør, etter min mening, ha et kulturhus som vi kan være stolte av. Dette vil gi kommunenes innbyggere et enda bedre kulturtilbud enn vi har i dag. Vi trenger som sagt ikke se lengre enn til Flekkefjord kommune med sine rundt 9.000 innbyggere. Der har de fått det til. De har bygget et fantastisk kultursenter midt i sentrum, et bygg Flekkefjord kan være stolte av (trykk HER for å se og lese om Flekkefjord).

De fleste byer og tettsteder har bygget seg kulturhus de senere år, og Egersund er snart den eneste byen på Sør-Vestlandet som må klare seg uten et skikkelig kulturhus. Egersund mister da alle muligheter til store arrangementer i sentrum og blant annet større artister kommer ikke til byen på grunn av plassmangel. Et nytt kulturhus vil gi oss mange nye muligheter som vi, frem til dette står klart i byen, bare kan misunne andre kommuner.

Når det gjelder plasseringen av et nytt kulturhus, kunne kanskje den gamle rådhustomten i Lervige være aktuell. Egersund har fått nytt rådhus, det gamle vil mest sannsynligvis bli sanert pga tilstanden det er i. Det viktigste er, uansett plassering, at kulturhuset plasseres sentralt i byen, og da er det begrenset hvor mange steder det kan bygges.

Å bygge et kulturhus tar lang tid. Men dersom planleggingen kommer i gang, burde det være mulig at det står klart om 5 – 6 år. Så gjenstår det å se om et nytt kulturhus ser dagens lys i Egersund en gang i overskuelig fremtid. Det er det politikerne som avgjør. Men det er alltid lov å håpe og drømme for oss andre 😀

Arild S. Meland

Film fra «Smånytt fra Egersund» etter en omvisning i Flekkefjord kultursenter, også kalt «Spira»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s