En meget dyktig Rådmann gjennom 4 år

Foto: Eigersund kommune

I over 4 år har Gro Anita Trøan vært Rådmann i kommunen vår. Da hun begynte i jobben august 2016, slet Eigersund kommune med høy arbeidsledighet og dårlig økonomi. Trøan gikk i gang med jobben med stor entusiasme, og sakte men sikkert har hun fått skuta på rett kjøl tross store utfordringer i kommunen vår.

I går fikk vi vite at Trøan slutter som Rådmann ved årets utløp. Etter min mening har hun vært en av de beste Rådmennene vi har hatt i kommunen vår. Nå takker hun dessverre for seg.

Det å være Rådmann er ingen jobb for pyser, det kreves både en sterk rygg og bein i nesen. Det har Gro Anita Trøan absolutt hatt. Det er nok en givende og interessant jobb å være Rådmann, men det kan også være en både utakknemlig og krevende jobb å være i toppledelsen i administrasjonen der upopulære avgjørelser til tider må gjennomføres.

Rådmannen har til tider blitt skyteskive i media når hun har iverksatt og utført oppgaver hun faktisk skal og må gjøre ifølge lover, regler, reguleringer eller vedtak gjort av kommunestyret. Selv når det har vært politikerne som har gjort til tider utfordrende vedtak, har det vært Rådmannen som har blitt dyttet foran av de samme politikerne og fått «skylden» dersom vedtakene viser seg å være dårlige, gale eller upopulære. Men når Rådmannen har tatt populære avgjørelser og gjennomført jobben sin på en flott måte, har politikerne vært raske på plass og slått seg selv på brystet. Det er vel sjelden vi har hørt politikere skryte av Rådmannen når hun har fortjent det eller støttet henne i vanskelige tider. Snakk om gode arbeidsgivere!

Et eksempel er eiendomsskatten. Her bestemte kommunestyret seg for å endre grunnlaget for beregning av eiendomsskatten. Vedtaket måtte selvsagt administrasjonen og Rådmannen følge opp, og politikernes ønske ble iverksatt. Dette førte til at svært mange fikk økt skatt, og hos flere ble eiendomsskatten urimelig høy spesielt på fritidseiendommer og sjøbuer. Selv om Rådmannen og kommuneadministrasjonen gjorde akkurat det kommunestyret vedtok, ble det hun og administrasjonen som helt ufortjent fikk store deler av «kjeften» for at eiendomsskatten ble økt.

Også når det har vært nødvendig med kutt i kommunen gjennom disse 4 årene, har Rådmannen ofte blitt «syndebukk». Det kan virke som mange glemmer at det er kommunestyret som vedtar budsjettet, ikke Rådmannen. Hennes jobb har vært å gjennomføre de kuttene som politikerne har vedtatt i budsjettet. Og når så Rådmannen har gjennomført de upopulære kuttene og innsparingene slik kommunestyret har vedtatt, har det slått tilbake på Rådmannen, og hun har blitt kritisert for arbeidet hun har gjort.

Andre eksempler der Rådmannen har måtte ta støyten for det mange har ment er dårlige avgjørelser politikerne har tatt, er Elveparken, den midlertidige brannstasjonen på Langholmen, byggefeltet i Hestnes og isbanen på Lagård. Også i konflikten rundt Eigerøy skole har Rådmannen og administrasjonen fått ensidig kritikk uten at «folk flest» egentlig vet bakgrunnen for problemene. Det er lett å kaste seg på hylekoret, men man må vite alt om saken før man kan uttale seg så skråsikkert som mange har gjort. Her er det mye som har skjedd i kulissene som de aller fleste ikke kjenner til….

Å kritisere Rådmannen i media når hun bare har fulgt lover, regler, reguleringsplaner, budsjetter og vedtak som politikerne har gjort, mener jeg blir helt feil. Men ekstra ille har det vært når politikere i kommunestyret i all offentlighet har kritisert Rådmannen når de ser at det de har vedtatt ikke blir godt tatt imot av innbyggerne i kommunen.

Rådmannen har, etter min mening, gjort en meget god jobb i kommunen i løpet av den tiden hun har vært her i Eigersund.

(Skjermbilde: Kommunal Rapport,
13.08 2020)

Eigersund kommune har bl.a forbedret seg kraftig i flere sentrale sektorer under Rådmannens styre det siste året. Tallene for både grunnskole, pleie og omsorg samt økonomi, er vesentlig bedre enn i fjor. Det er spesielt positivt at driftsresultatet går betydelig frem i en periode hvor resultatene i kommune-Norge generelt går ned. Eigersund kommune har beveget seg 170 plasser (!) opp på kommunebarometeret. Her har administrasjonen med Rådmann Gro Anita Trøan i spissen og medarbeiderne i kommunen gjort en fremragende jobb

(For å studere tallenes tale nærmere, kan du for øvrig se et større bildet av kommunebarometeret nederst i innlegget.)

Gro Anita Trøan har altså fått kommunen vår på rett kjøl, og økonomien har bedret seg kraftig. De kuttene hun har blitt satt til å gjøre på vegne av kommunestyret, har vært nødvendige. Dette må likevel ikke overskygger den gode jobben hun har gjort sammen med administrasjonen og alle de flotte medarbeiderne hennes i hele kommunen som hver dag arbeider for at vi som innbyggere skal ha det best mulig.

Jeg vil takke avtroppende Rådmann Gro Anita Trøan for den gode jobben hun har gjort, og samtidige ønske henne all hell og lykke til videre.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s