Manglende bruk av blinklys blir prioritert i Egersund

Hva med å kontrollere bruk av blinklys i rundkjøringer i Egersund sentrum?

Å gi tegn om hvor du skal kjøre i bl.a kryss og rundkjøringer er viktig. Dette gjelder ikke bare pga bedre trafikkavvikling, men også for å unngå ulykker som kan oppstå ved manglende bruk av spesielt blinklys.

I Egersund, og sikkert i mange andre byer, er det mange som lar være å gi tegn, spesielt i rundkjøringer. Dette skaper til tider ikke bare farlige situasjoner og ulykker, men også til dårligere trafikkavvikling og irritasjon.

Det største problemet er når en bilist ikke blinker dersom han / hun skal svinge til venstre i en rundkjøring. Da tenker motgående trafikk at vedkommende skal kjøre rett frem og tror dermed det er klar bane. Når så bilen som skal til venstre plutselig gjør det uten bruk av blinklys, kan dette raskt utvikle seg farlige situasjon og i verste fall ulykker.

I dag lærer trafikkskoleelevene å blinke til venstre før de kjører inn i rundkjøringen. Inne i rundkjøringen skal blinklyset på når bilen er på høyde med siste utkjøring før man skal ut. Men i Egersund er de fleste rundkjøringene så små at man neste ikke rekker å blinke ut.

Spørsmålet om «venstreblinking» fører ofte til debatt blant trafikkinteresserte. Men myndigheter, interesseorganisasjoner og andre aktører mener altså at dette er et godt bidrag til økt sikkerhet og fremkommelighet

Politiet og Trygg Trafikk mener også at alle bør gjøre det til en vane å blinke til venstre hvis man ikke skal kjøre rett frem rundkjøringen. Dette gjelder spesielt i små rundkjøringer med ett felt slik vi har flest av i Egersund. En enkel huskeregel er at man skal bruke blinklyset hvis det kan hjelpe andre å gjøre gode valg i trafikken.

Det som ofte fører til dårligere trafikkavvikling og irritasjon, er bilister som ikke blinker når de skal til høyre i en rundkjøring. Da blir man stående og vente siden man tror denne bilisten skal kjøre rett frem. Selv om dette som oftest ikke fører til farlige situasjoner, stopper trafikken unødvendig opp siden det da er vanskelig å utnytte luker som ofte oppstår når noen skal svinge til høyre i en rundkjøring.

Når det gjelder bruk av blinklys når man skal til høyre i en rundkjøring, er trafikkreglene klinkende klare; man er lovpålagt å blinke til høyre i rundkjøringer dersom man skal den veien. Dersom man ikke blinker, kan politiet gi en bot på 2.750 kroner for forseelsen. Med andre ord kan det bli dyrt å ikke bruke tegn.

Når nye sjåfører har fått førerkort, er de aller fleste flinke til å gi tegn i trafikken. Problemet er at når de kjører på egenhånd, ser de mange andre bilister som ikke blinker. Dette fører igjen til at de nye sjåførene også blir dårligere til å gi tegn.

Jeg håper at manglende bruk av blinklys blir prioritert av politiet i Egersund slik som fartskontroller ofte blir. Det behøver ikke ta så mye av politiets tid, jeg tenker på korte og hyppige kontroller innimellom andre oppgaver politiet har. Selv om man ikke lar være å blinke av vond vilje, behøver nok endel et ris bak speilet for å huske å gi tegn. Blir vi alle flinkere til å bruke blinklyset når vi skal kjøre i rundkjøringer, vil dette føre til mindre irritasjon, bedre trafikkavvikling og faren for ulykker blir betraktelig lavere.

Arild S. Meland

Kilder:

https://www.gjensidige.no/godtforberedt/content/gi-et-lite-vink-blink

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1990-06-29-492?q=forenklet%20forelegg

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s